Met deze tips houd je suède items zo lang mogelijk mooi

Dit chique materiaal vergt wel wat liefde en onderhoud.

Alles van suède vinden we prachtig, maar de stof vergt behoorlijk wat liefde en onderhoud. Met deze tips zorg je ervoor dat suède jassen, tassen en schoenen zo lang mogelijk mooi blijven.

Suède onderhouden

Je kunt wel een traantje wegpinken als je erachter komt dat je spijkerbroek heeft afgegeven op je beige suède tas. Of als je tijdens een boswandeling opeens met je suède laarzen door de modder moet banjeren… Met de juiste voorbereiding en regelmatig onderhoud aan je prachtige accessoires blijft de kwaliteit gelukkig gewaarborgd.

1. Waterafstotend maken

Voordat je je suède items draagt, is het verstandig om ze waterafstotend te maken. Zo voorkom je dat er vlekken ontstaan door bijvoorbeeld het weer (denk aan regen of modder) én het zorgt er ook voor dat je de stof makkelijker schoon krijgt als er per ongeluk wel iets op komt. Spray daarom één tot twee keer per jaar je suède kleding en accessoires in met een waterafstotende spray.

2. Borstelen en gummen

Met een speciale suèdeborstel veeg je stof en vuil zo van je items af. Hardnekkige vlek? Met een suèdesteen of -gum kun je vaak het meeste vuil wel verwijderen. Als je suède items erg vies zijn, laat ze dan door een professional schoonmaken. Deze is gespecialiseerd om de meest hardnekkige vlekken te verwijderen, zonder de stof te beschadigen. Voor dat vakmanschap willen we het werk best uitbesteden.

3. Goed opbergen

Draag je je suède items niet (met regelmaat)? Bewaar ze dan afgedekt in een doos of dust bag om stofophoping te voorkomen. Ook kunnen ze op deze manier niet vies worden door bijvoorbeeld andere schoenen die ernaast staan. Het is een kleine moeite.

4. Wees voorbereid

Vind je het onderhoud maar een gedoe, dan bespaar je jezelf een hoop werk door ongelukjes met je suède items zo veel mogelijk te voorkomen. Denk bijvoorbeeld twee keer na tijdens het dragen van een donkere denim met lichtgekleurde suède tas. De denim kan namelijk vlekken op de stof achterlaten. En ondanks dat je je suède items waterdicht hebt gemaakt, wat dient als extra bescherming, is het verstandig om ze niet tijdens slecht weer te dragen. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Bron: Elegance | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws