Monique des Bouvrie over huidziekte: ‘Droeg altijd lange broeken’

'Er zijn jaren geweest dat de mussen dood van het dak vielen van de hitte, maar ik nog in lange broek rondliep.'

Als Monique des Bouvrie in de spiegel kijkt, ziet ze dat ze niets te klagen heeft. Maar dat is niet altijd zo geweest, want ze heeft de huidziekte psoriasis. Met Beau Monde praat ze over ouder worden, tevreden zijn met jezelf, en power uitstralen.

Power

“Ik heb nooit de druk gevoeld om er op een bepaalde manier uit te zien”, stelt Monique. “Het ideale plaatje zegt mij niets. Wat is dat dan? Wie bepaalt die norm?” Commentaar op mensen die van die norm afwijken, daar doet ze niet aan. “I don’t want to judge, ik wil met positieve dingen bezig zijn en vind het juist mooi als je je eigen pad kiest”, legt ze uit.

Uiteindelijk draait het om waar je je zélf gelukkig bij voelt, deelt de interieurdesigner. “Sommige mensen hebben aanleg om dik te worden en berusten daarin. Zo’n mooi geproportioneerd lichaam kan prachtig zijn. Maar als jij je daarmee ongelukkig voelt en je kunt er iets aan veranderen, doe dat dan.” Ze vervolgt: “Niet omdat dun of rimpelloos beter of mooier is, integendeel. Zet een willekeurig fotomodel maar eens naast iemand die power uitstraalt en steviger is. Je zult zien dat die persoon veel krachtiger overkomt.”

Verbergen

“Als ik in de spiegel kijk, dan zie ik dat ik niets te klagen heb”, stelt Monique nu. Maar dat is niet altijd zo geweest, aangezien ze lange tijd heeft geworsteld met de huidziekte psoriasis. Het zat voorheen vooral op haar benen, en dus hield Monique die zoveel mogelijk verborgen. “Er zijn jaren geweest dat de mussen dood van het dak vielen van de hitte, maar ik nog in lange broek rondliep”, verklapt ze.

“Ik voelde geen schaamte voor mijn lijf, maar ik vond het vervelend voor mezelf. Het is niet prettig als je naar beneden kijkt en iets ziet waar je niet blij mee bent”, legt Monique uit.

Pappen en nathouden

Inmiddels heeft Monique een redelijke grip op de huidziekte. Zo heeft ze haar voeding aangepast, geeft ze zichzelf regelmatig een borstelmassage, en gaat ze regelmatig naar de huidtherapeut om de adertjes in haar benen te laten behandelen.

“Zo heeft iedereen z’n dingetje om lekker in z’n vel te zitten, wat er met de jaren steeds meer worden. Een lichaam dat ouder wordt, is gewoon shit, daar kan ik niets beters van maken. Je krijgt rimpels en alles zakt, behalve je tandvlees. Maar het is niet anders en gelukkig heb ik aardige genen meegekregen van mijn ouders.”

Dit artikel is een fragment uit de allernieuwste Beau Monde. Hierin vertellen ook Evelien de Bruijn en Miljuschka Witzenhausen over body positivity en zelfbeeld. Daarnaast spreken we Yolanthe over haar leven in LA, bestaan als single, en het moederschap, en deelt Daphne Deckers haar blijmakers. Nu in de winkels!

Interview: Fleur Baxmeier | Foto’s: Stef Nagel, Feriet Tunc

Laatste nieuws