Miljuschka Witzenhausen over online kritiek: ‘Zulke berichten steken’

'Je laat je leven beheersen door de weegschaal, maar waarvoor eigenlijk?'

Van Rubensdijen in de barokperiode tot een jongensachtig figuur in de roaring 20s. Een dwingend schoonheidsideaal is al zo oud als de mensheid, maar Miljuschka Witzenhausen doet er niet (meer) aan mee. Dat haar gewicht één van de meest besproken elementen van haar carrière is, vindt ze maar raar, want het is niet waar haar werk om draait. In gesprek met Beau Monde doet ze een boekje open over een gezond zelfbeeld, discipline, en online kritiek.

Gezonde relatie

In de periode dat Miljuschka opgroeide, vierde het heroin chic-ideaal hoogtij. “Dat helpt niet om een gezonde relatie met je lichaam te ontwikkelen”, blikt ze hierop terug. “Kate Moss was mijn ideaal, zo dun vond ik heel mooi. Een eetprobleem heb ik nooit gehad, maar ik was wel ontzettend gediscipli­neerd. Ik weet nog dat ik voor een vrij blote fotoshoot twee maanden lang geen koolhydraten heb gegeten, omdat ik een paar kilo wilde afvallen. Maar toen ik het eindresultaat zag, schrok ik van mezelf. Ik heb een brede bot­structuur en een gespierd lichaam, dus alles raakt uit verhouding zodra ik te veel gewicht verlies. Je zag overal botten en ribben.”

Gelukkig

Na een fotoshoot waarbij ze schrikt van de hoeveelheid ‘botten en ribben’ die te zien zijn, gooit Miljuschka het roer om. “Vanaf dat moment verbood ik mezelf om nog langer zo streng voor mezelf te zijn. Dat ging met vallen en opstaan, want ik werk in een wereld waarin veel nadruk op je uiterlijk ligt.”

“Heel lang dacht ik dat ik ge­lukkig zou zijn als ik maatje nul had. Maar toen ik eenmaal in de allerklein­ste maatjes paste, deed dat niets voor me. Je laat je leven beheersen door de weegschaal, maar waarvoor eigenlijk? Dat vind ik het niet waard, want ik hou gewoon echt van eten. Ik hou meer van eten dan van dun zijn, haha.”

Stekende berichten

Hoewel ze nu zelf goed in haar vel zit en niet meer zoveel geeft om schoonheidsidealen, krijgt ze nog regelmatig kritiek van willekeurige mensen op sociale media. Zo deelt Miljuschka: “Ik lijk de laatste tijd weer meer berichten te krijgen in de trant van: zou je niet eens gaan afvallen, hou op met eten. Als ik wat zwaarder ben, hebben mensen het lef om – soms anoniem – berichtjes te sturen met: het gaat niet zo goed met je hè, je bent zo dik geworden.”

“Waarom zou je zoiets in vredesnaam zeggen?”, vraagt ze zich hardop af. “Zulke berichten steken me, maar ik kan het parkeren. Het zegt meer over de persoon die het typt dan over mij, dus ik heb geen zin om daar energie in te steken.”

Dit artikel is een fragment uit de allernieuwste Beau Monde. Hierin vertellen ook presentatrice Evelien de Bruijn en interieurontwerper Monique des Bouvrie over body positivity en zelfbeeld. Daarnaast spreken we Yolanthe over haar leven in LA, bestaan als single, en het moederschap, en deelt Daphne Deckers haar blijmakers. Vanaf vandaag in de winkels!

Interview: Fleur Baxmeier | Foto’s: Stef Nagel, Feriet Tunc

Laatste nieuws