Zo scoor je de perfecte tweedehands designertas

We geven je een aantal handige tips.

Er zijn veel redenen waardoor je hart sneller gaat kloppen als je denkt aan designer items: de luxe, kwaliteit en de beauty van deze prachtige items. Maar ook de prijskaartjes (oef!) en de schaarste van sommige modellen. Gelukkig biedt de tweedehands markt voor veel van deze zorgen een uitkomst. Maar voordat je je zuurverdiende geld investeert, is het belangrijk om je goed te laten informeren. Zo kan jij de perfecte tweedehands designertas kopen in plaats van een miskoop doen! 

Waarom zou je een tweedehands designertas kopen? 

De meeste mensen denken dat de voornaamste reden om tweedehands te kopen is om geld te besparen. Dit kan waar zijn, maar in sommige gevallen is de realiteit anders. Ook zijn er genoeg andere redenen waardoor je misschien overweegt om een second hand designertas te kopen: 

  1. Prijs: Hoewel het soms goedkoper is om tweedehands te kopen, is dat niet altijd het geval. Vintage of zeldzame exemplaren kunnen bijvoorbeeld meer kosten dan nieuwere modellen. 2
  2. Zeldzaamheid en vintage: De zoektocht naar dat ene model dat moeilijk verkrijgbaar is, kan een reden zijn om voor een tweedehands exemplaar te gaan. En als je de tas van je dromen tegenkomt – in een seasonal collectie van een paar jaar geleden. Bummer! Misschien kun je hem van iemand anders overnemen die hem niet (meer) gebruikt? Daarnaast kunnen vintage designertassen materialen en technieken bevatten die niet meer worden gebruikt, zoals de 24K gold hardware bij Chanel. 
  3. Wachttijden: Sommige gewilde tassen, zoals de Hermès Birkin of Kelly, hebben beruchte wachttijden. Op de tweedehands markt of bij een reseller kan je een Kelly of Hermès Birkin kopen zonder het lange wachten. 

Designertas authenticeren 

Het feit is: ga je een tas op een andere plek kopen dan de officiële winkels van het merk zelf, dan is de kans groter dat je fake designertassen tegenkomt. Daarom is het belangrijk dat je designertas authenticeren kan.  

Echtheidskenmerken per merk 

Elk merk heeft zijn eigen specifieke kenmerken die moeilijk na te maken zijn. Dit kan iets zo klein zijn als de specifieke kleur van een stiksel, of de manier waarop het logo wordt verwerkt op de tas. Op GlamGuide.nl vind je voor verschillende designermerken de echtheidskenmerken van designertassen waar je op moet letten.  

Algemene echtheidskenmerken 

Daarnaast zijn er een aantal algemene regels die voor alle designertassen gelden. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Ga er dan maar vanuit dat dat ook zo is. Ook staan de luxe tassen bekend om hun kwaliteit en vakmanschap. Is de tas niet mooi afgewerkt? Zit het logo scheef? Is een imprinted logo niet goed leesbaar? Dat zijn allemaal redenen om deze tas NIET te kopen!  

Een aantal merken voorziet hun tassen van serienummers of datumcodes. Check deze, en vergelijk. Bestond dit model tas nog niet in de tijd waarin deze volgens de datumcode geproduceerd is? Dan is het een neppe tas. Of zou de tas volgens het serienummer uit de vorige eeuw komen en ziet hij er nog piekfijn uit? Dat klopt natuurlijk ook niet. 

Hoewel certificaten van echtheid ook worden vervalst, is het alsnog verstandig om hiernaar te vragen. Ook zijn er verschillende merkspecialisten die je kunnen helpen bij het authenticeren van een designertas. Dit kun je als voorwaarde stellen voordat je de aankoop doet. 

Je designertas schoonmaken en laten repareren 

Wanneer je een tweedehands designertas op de kop tikt, kan het zijn dat deze een beetje liefde nodig heeft om weer in topconditie te komen. Zelfs de meest zorgvuldige vorige eigenaren kunnen te maken krijgen met natuurlijke slijtage. Dit maakt het noodzakelijk om je nieuwe aanwinst soms te laten repareren of schoonmaken. 

Een krasje op het leer, een vlek op de voering of een rits die niet meer zo soepel loopt: het zijn allemaal zaken die kunnen voorkomen bij een tweedehands designertas. Veel van deze problemen zijn te verhelpen door specialisten. Je designertas laten repareren moet gebeuren door een professional die ervaring heeft met luxe tassen. Een expert weet namelijk precies hoe de tas in elkaar zit en welke technieken en materialen gebruikt moeten worden om de tas weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. 

Als het gaat om schoonmaken, moet je voorzichtig zijn. Sommige reinigingsproducten kunnen het delicate leer of de unieke afwerking van je designertas beschadigen. Een professionele tassen reiniger kan de tas reinigen zonder de integriteit ervan te beschadigen. Ze kunnen vaak vlekken verwijderen die je misschien als permanent had beschouwd en de uitstraling van de tas opfrissen. Zo geniet jij nog jaren van je tweedehands designertas!

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.

Beeld: Adobe Stock

 

 

Laatste nieuws