De stoelen die werden gebruikt tijdens de kroning van Charles worden binnenkort geveild

Je kunt nu alsnog een front row seat bemachtigen.

Altijd al eens plaats willen nemen op een koninklijke troon? Binnenkort is er de kans om je eigen exemplaar te bezitten – inclusief bibsafdruk van Britse royal. Zes paar stoelen die werden gebruikt als zitplaats voor leden van de koninklijke familie bij de kroning van koning Charles zullen volgende maand namelijk worden geveild.

Kroning van koning Charles

Afgelopen mei was het natuurlijk groot feest in London: in de iconische Westminster Abbey vond de kroning van King Charles III en Queen (zonder de Consort) Camilla plaats. 6 mei gaat de geschiedenis in als dé datum waarop Charles officieel tot koning werd gekroond en z’n plekje op de troon mocht innemen. Met alle moderniteiten van nu, die in 1953 natuurlijk geen optie waren, kregen we het feest tot in de kleinste details mee – zelfs op grote afstand van de Abbey. Maar als je héél graag een stukje pracht en praal in den lijve wilt kunnen voelen, wat doe je dan? Dan koop je een front row seat die werd gebruikt tijdens de kroning.

Coronation chairs

De stoelen van de koninklijke familie en andere hoogwaardigheidsbekleders die aanwezig waren bij de kroning, zullen van 13 oktober tot en met 3 november online door veilinghuis Christie’s worden geveild. Er zit wel een addertje onder het gras: de identiteit van de koninklijke zetel blijft geheim. Kopers zullen dus niet weten wie z’n derrière de geveilde stoel heeft aangeraakt. Desondanks zijn er wel enkele namen in de running te bedenken. Een snelle blik op foto’s van de kroning onthult dat senior royals, waaronder de Princess Royal en de hertog en hertogin van Edinburgh, op een van deze identieke gestoffeerde eikenhouten stoelen zaten.

Daarnaast moet je ook een ‘royaal’ budget meebrengen, wil je de gelukkige eigenaar worden van één van de stoelen. Volgens Christie’s wordt geschat dat elk paar tussen de 2.000 en 4.000 pond zal worden verkocht. Alle opbrengsten gaan naar goede doelen gekozen door Hunne Majesteiten. Denk aan een daklozenorganisatie, liefdadigheidsinstelling voor huiselijk geweld, en doelen die dichtbij de koninklijke familie staan: The Prince’s Trust en de Prince’s Foundation. De laatste twee werden beide opgericht door koning Charles, toen hij toen prins van Wales was.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een kroningsstoel ter veiling wordt verkocht. Twee stoelen die bij de kroning van wijlen Queen Elizabeth in 1953 werden gebruikt, werden in 2012 ook door Christie’s geveild. In een verklaring aan The Daily Telegraph zei een woordvoerder van Christie’s: “De markt zal de uiteindelijke prijs bepalen wanneer het winnende bod op elk paar wordt geplaatst. Wij verwachten mondiale belangstelling en dit is een zeer opwindende kans voor mensen over de hele wereld.”

Bron: Tatler | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws