In de benen: waarom wandelen in de herfst nóg gezonder is

Hakken uit, wandelschoenen aan!

Wandelen is misschien niet de meest glamoureuze bezigheid die we ons kunnen bedenken, maar wel een makkelijke manier om in beweging te blijven. En wat blijkt? Dit is hét moment om je wandelschoenen – óf designer sneakers –  aan te trekken, want in de herfst is het nog eens extra healthy.

Naar buiten in de kou

Het wisselvallige herfstweer maakt het niet altijd even aantrekkelijk om een blokje om te lopen. Maar bekijk het van de zonnige kant: veel natuur is nu op z’n mooist, dus er is geen beter moment voor een lange boswandeling. Daarnaast is wandelen met frisse temperaturen ook nog eens hartstikke goed voor je.

“Bij koudere temperaturen hoeft je hart minder hard te werken, zweet je minder en verbruik je minder energie, wat betekent dat je efficiënter kunt sporten”, legt universitair docent sportgeneeskunde uit aan Harvard Medical SchoolOmdat je geen last hebt van hitte, helpt dit om je bloeddruk te verlagen, je inspanningsvermogen te verbeteren, je bloedsuikerniveau te stabiliseren en je mobiliteit te vergroten. En dat allemaal tijdens een wandelingetje!

Kilootje minder

Als je wat gewicht wilt verliezen, is buiten wandelen bij koude temperaturen een goed idee. Volgens onderzoek wordt het ‘slechte’ witte vet uit ons lichaam tijdens een buitenactiviteit in de kou sneller omgezet in ‘gezond’ bruin vet. Dit bruine vet zet energie om in warmte, wat je kan helpen om wat kilo’s kwijt te raken.

Pak dat daglicht

Aan de wandel dus, helemaal als de zon schijnt. Beweging in het (winter)zonnetje helpt namelijk om symptomen van seasonal affective disorder, oftewel de winterdip tegen te gaan. Hoe verleidelijk het ook is om iedere herfstavond met een dekentje en een goed glas wijn op de bank te kruipen, vergeet zo nu en dan je wandelingetje niet. Het maakt je fitter en vrolijker, en dat hoort uiteindelijk toch ook bij het goede leven!

Bron: Woman’s World | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws