Emotioneel moment: prinses Leonor voltooit plechtige ceremonie

De koning werd er even mistig van.

Het kan je niet ontgaan zijn dat de Spaanse kroonprinses Leonor, de oudste dochter van koning Felipe en koningin Letizia, vandaag achttien jaar is geworden. Voordat de prinses van Asturias dit gezellig met de familie kon gaan vieren, stond er een hoop pomp and circumstance op de planning, waarbij de prinses trouw moest zweren aan de Spaanse grondwet. Daarbij werd vaders bij vlagen zichtbaar emotioneel. Awww!

Koninklijk

Ze treedt al enkele jaren steeds meer in de spotlights als kroonprinses, maar au moment zien we Leonor vaker in uniform dan in koninklijke luxelabels terwijl zij studeert aan de militaire academie van Zaragoza. Vandaag was het echter haar grote dag: met haar achttiende verjaardag is de kroonprinses nu officieel volwassen. En daar horen in Spanje geen tiarafoto’s of galadiners bij, maar een plechtige ceremonie.

En dat zag er behoorlijk indrukwekkend en ont-zet-tend vorstelijk uit! Zo arriveerde de prinses samen met haar zusje Sofía bij de Cortes Generales (het Spaanse parlement) in een imposante stoet.

Prinses Leonor
Beeld: NL Beeld

Historisch moment

Eenmaal aangekomen was het tijd voor het volkslied en enkele kiekjes…

Beeld: NL Beeld

…en daarna vond binnen het moment suprême plaats:

Prinses Leonor
Beeld: NL Beeld

Met haar hand op hetzelfde exemplaar van de grondwet dat haar vader bij zijn achttiende verjaardag gebruikte, zwoer de prinses trouw aan de Spaanse grondwet. Met deze ceremonie geldt dat zij officieel de koninklijke taken van haar vader mag overnemen, zonder dat daar een regent aan te pas komt. Ook kan zij vanaf heden zelf als regent voor haar vader optreden, mocht het nodig zijn.

Ook kreeg de kroonprinses vervolgens twee eremedailles omgehangen door vertegenwoordigers van het Spaanse lagerhuis en de senaat.

Beeld: NL Beeld

Als Leonor inderdaad zoals gepland de troon bestijgt, dan is zij de eerste regerende koningin van Spanje sinds haar verre familielid, koningin Isabella II, die regeerde van 1833 tot 1868. De ceremonie vandaag was dan ook een historisch moment te noemen!

Emotioneel

Maar los van al die plechtigheden en historie, zagen we vandaag ook gewoon een jonge meid die een belangrijke mijlpaal in haar leven bereikte. En daarbij horen natuurlijk een stel apetrotse ouders! Volgens verschillende bronnen leek het er meermaals op dat koning Felipe het even te kwaad zou krijgen.

Beeld: NL Beeld

Na het trouw zweren aan de grondwet volgt een lang applaus voor de prinses, en zien we hoe Felipe zichtbaar emotioneel naar zijn dochter kijkt. Ook volgen er een plechtige ondertekening waarbij vaders zichzelf duidelijk moet verbijten, en bij de militaire parade na afloop zien we hem stralen van trots naast z’n dochter.

Zo blijkt maar weer: ook zonder tiara kan een achttiende verjaardag ontzettend mooie plaatjes opleveren.

Bron: Hello! Magazine, Royal Central | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws