Beatrix bezoekt Curaçao en Aruba: dit gaat de prinses allemaal doen

De Caribische eilanden hebben hoog bezoek!

De zonnige Caribische eilanden ontvangen vandaag hoog bezoek, want prinses Beatrix bezoekt Curaçao en Aruba voor een zonnig werktripje. Perfect getimed lijkt het van Bea, met de koude dagen die weer in aantocht zijn. Al zal de voormalig koningin zeker niet stilzitten tijdens haar tijd op de zonovergoten eilanden.

Werktripje naar de zon

Het belangrijkste doel van het bezoek is het ondersteunen van de inspanningen van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) met betrekking tot natuurbescherming en het bevorderen van sociaal-maatschappelijke initiatieven op de ABC-eilanden staat op de koninklijke planning.

De DCNA organiseert tijdens één van deze dagen een congres, dat zich richt op het vinden van natuurvriendelijke oplossingen voor het herstel van de ecosystemen op de Nederlandse Caribische eilanden. En daarbij mag prinses Beatrix natuurlijk niet ontbreken. Zij vervult namelijk de rol van van beschermvrouwe van de DCNA. Bea trapt haar bezoek af met twee dagen Curaçao, en sluit haar reis af op het eiland Aruba.

Curaçao

Landhuis Savonet en Nationaal Park Shete Boka

De werktrip begint dinsdagochtend bij Landhuis Savonet, waar Hare Koninklijke Hoogheid een rondleiding krijgt door het museum in het landhuis. Ook volgt de prinses een les natuureducatie samen met een aantal basisschoolleerlingen. Daarna vertellen medewerkers van het onderzoeksinstituut Carmabi over de opvang van dieren in de omgeving en over het belang van het klimaat van het omliggende Christoffelpark. Vervolgens neemt Beatrix een bezoekje aan Nationaal Park Shete Boka waar ze geïnformeerd wordt over de kustlijn en de natuur.

Hòfinan Ser’i Otrobanda, Rif St. Marie en Hermanus en chique diner bij gouverneur

Op woensdagochtend staat Hòfinan Ser’i Otrobanda op de koninklijke planning. Om zelfredzaamheid en gezonde eetgewoontes van buurtbewoners te stimuleren zijn er door dit initiatief buurttuinen gecreëerd in Willemstad. Prinses Beatrix ontmoet daar vrijwilligers en krijgt uitleg over het ontstaan en het belang van deze tuinen. Tevens ondersteund Oranje Fonds het project. Daarna volgt een bezoek aan de natuurgebieden Rif St. Marie en Hermanus. Deze twee natuurgebieden zijn met elkaar verbonden door een brug, op initiatief van Carmabi. Hier krijgt de prinses informatie over de bekende zoutpannen, het moerasgebied en over de opvang van watervogels.

Wanneer de avond valt op eiland wordt prinses Beatrix verwacht op het Gouvernementspaleis en wordt ze ontvangen voor een diner door gouverneur Lucille George-Wout.

Aruba

Neptali Henriquez Park, Telefon pa Hubentud, lunch bij gouverneur en het Spaans lagoen

Na twee dagen te hebben vertoefd op het grootste eiland van de Nederlandse Antillen is het tijd om de glamoureuze jurkjes, deftige hoeden en de zomerse muiltjes aka slippers in te pakken. Op donderdag wordt de Koninklijke Hoogheid namelijk verwacht op Aruba. In de ochtend zal de prinses daar een bezoekje brengen aan speeltuin Neptali Henriquez Park. De speeltuin is een inspirerend voorbeeld voor andere speeltuinen die stichting Jantje Beton wil realiseren op het eiland – en de beschermvrouw van deze stichting is natuurlijk onze eigen Bea.

Na dit uitje arriveert Beatrix op het hoofdkantoor van de Arubaanse kindertelefoon, Telefon pa Hubentud. De prinses gaat in gesprek met vrijwilligers en medewerkers van de organisatie en krijgt een toelichting over verschillende projecten en werkzaamheden. Aansluitend zal Beatrix het nieuwe logo van de Arubaanse kindertelefoon onthullen. Daarna volgt er een heerlijke lunch op Cas Ceremonial door dé gouverneur van het eiland Alfonso Boekhoudt.

Een bezoekje aan een wedland- en natuurgebied met mangrovebossen ofwel Spaans Lagoen staat in de middag in de agenda van de Koninklijke Hoogheid. Medewerkers van Fundacion Parke Nacional Aruba vertellen over het project Turning the Tide, een natuurherstelpilotproject en klimaatadaptatie. Vervolgens trekt de prinses erop uit en krijgt ze tijdens een wandeling uitleg over het belang van de koraalriffen en mangrovebossen voor biodiversiteit en natuurherstel. Hopelijk heeft Bea de baggerlaarzen aangetrokken in plaats van kittige pumps.

Parke Nacional Arikok en DCNA-congres

Op de laatste dag van het zonnige werktripje vertrekt Beatrix in de ochtend naar Parke Nacional Arikok. Hier krijgt de prinses informatie over een project om een uitgestorven vogelsoort te herintroduceren, biodiversiteit én mag ze een kijkje nemen bij de vogels. De werktrip wordt afgesloten met een bezoek aan de universiteit van Aruba voor de afsluiting van het DCNA-congres. Chapeau!

Bron: Het Koninklijk Huis | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws