Je kleden als een Parisienne: zo doe je dat volgens een stijlcoach

Haal Parijs in je kledingkast!

Parijs: het is de stad van de liefde, maar óók de stad die ons modehart sneller doet kloppen. Niet zo gek dus dat French ladies doorgaans toch nét wat stijlvoller voor de dag weten te komen. Gelukkig kun je zo’n sophisticated kledingstijl ook zelf gewoon creëren.

Het geheim van Parisiennes

Stijlcoach Renée Koudstaal maakte de e-course Meer Parijs in je kledingkast. Als íemand weet hoe je je kleedt als een Parisienne, is zij het dus wel. Volgens Renée begint het verschil tussen de Nederlandse en Parisienne kledingstijl bij een andere manier van in het leven staan. “Parisiennes hangen zelf de slingers op en pakken op een bepaalde manier echt de controle over hun leven. Ook in de kledingkast. Ze kopen vanuit kennis en overtuiging dankzij een bepaalde kledingcultuur die zij van kinds af aan meekrijgen. Die je-ne-sais-quoi-nonchalance die zij bezitten, bestaat hier niet. Maar ook Parisiennes hebben stijl moeten leren – en als zij dat kunnen, kunnen wij het ook.”

Less is more

Goed, hoe kopiëren we dan de stijl van de altijd modebewuste Parisiennes? Renée beredeneert volgens een principe dat ons in eerste instantie doet argwanen: less is more. Toch zweert zij erbij: “Minder maar beter, dat is wat ik van Parijs heb geleerd. Minder kleding, minder (mis)kopen, minder grote kasten, minder milieuvervuiling… En dat alles met als resultaat: meer stijl!” Perfectie moet nooit een doel zijn in mode, aldus Renée. “Durf het los te laten, wat imperfectie toe te voegen en het geheel zelfs misschien wel te breken door het met iets tegenstrijdigs te combineren. Een chic jasje met opgerolde mouwen, een corporate mannenshirt met een slordig knotje, een stevige denimlook met een zacht kasjmier truitje… ”

Ook vrijheid is volgens Renée een rode draad in het vinden van je eigen Parisienne-geïnspireerde kledingstijl. “Ik vind dat we te vaak naar anderen kijken en luisteren en klakkeloos looks en trends overnemen, in plaats van echt naar onszelf te kijken en dragen wat bij ons past.”

Wat het altijd goed doet in je kledingkast, is een tijdloos item: iets wat je over tien jaar (bij wijze van spreken) nog zult dragen. “Mijn eigen tijdloze item, waar ik al jaren blij van word, is een zwartfluwelen smokingjasje dat ik heb overgenomen van een tante. Past bij alle facetten van mijn leven, van schoolplein tot vergaderzaal tot Parijse brasserie.”

Bron: Nouveau | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws