Oranjes stellen teleur met uitblijven tweede fotosessie

'Dit was niét de afspraak.'

Het was jarenlang traditie: twee keer per jaar gaan de Oranjes op de foto – één keer in Lech, en één keer in de zomer. Een paar jaren geleden ging dit vaste schema echter op de schop, en nu lijkt het erop dat we dit jaar helemaal kunnen fluiten naar een tweede officiële fotosessie. Teleurstellend, maar bovendien niet conform de afspraken, briesen enkele koningshuisverslaggevers.

Fotosessies

Het was héél lang vaste prik: zo rond de voorjaarsvakantie ging de voltallige koninklijke familie op wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech, en kreeg de pers daar de kans om volop sfeervolle sneeuwkiekjes te schieten van de Oranjes, zoals hier in 2020…

oranjes
Beeld: Koninklijk Huis

…en in de zomer was er vervolgens een fotosessie met het koninklijk gezin. Vaak in de achtertuin, vorig jaar in Paleis Noordeinde, en dit jaar op het Haagse Zuiderstrand:

Beeld: NL Beeld

De fotosessie in Lech werd echter geschrapt, en de RVD liet weten dat de vaste momenten vaarwel werden gezegd. De reden? Met het opgroeien van prinsessen Amalia, Alexia, en Ariane waren zij niet altijd meer in staat om aanwezig te zijn bij de fotomomenten. “De familie wil alleen nog poseren voor persfotografen als alle gezinsleden erbij aanwezig kunnen zijn”, schreef de NOS destijds.

Najaarsfotosessie

Eind vorig jaar zagen we bijvoorbeeld dat de Oranjes heel slim een fotosessie planden tijdens prinses Alexia’s herfstvakantie. Toen werd er vrolijk geposeerd door het gezin in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Daar was op dat moment een tentoonstelling te zien over wijlen koningin Juliana.

oranjes
Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Dit jaar keken we reikhalzend uit naar het moment dat prinses Ariane herfstvakantie zou hebben, aangezien dit hét uitgelezen moment leek voor het koninklijk gezin om weer met z’n allen op de kiek te gaan. De vrije dagen van de jongste prinses gingen echter geruisloos voorbij, en de Beau Monde-redactie bleef toch enigszins teleurgesteld achter.

Twee momenten

Het uitgangspunt bleef namelijk dat de Oranjes twee keer per jaar op de foto zouden gaan. En in ruil hiervoor laat de pers de Oranjes de rest van het jaar met rust – de zogeheten Mediacode. Deze Mediacode is een afspraak (of laten we eerlijk zijn: een eenzijdig opgelegde afspraak) waarmee de Oranjes in 2003 kwamen om hun privacy te bewaren. De deal was dat zij tweemaal per jaar zouden poseren voor een uurtje, en dat de pers voor de rest van het jaar hun privacy respecteert.

Toen vorig jaar duidelijk werd dat de vaste fotomomenten vaarwel werd gezegd, raakte de Mediacode weer in opspraak. Dat het jaareinde met rasse schreden nadert en er nog altijd maar één fotosessie is geweest, zet de boel al helemáál op scherp. Zo heeft RTL Boulevard verschillende experts aan de tand gevoeld. Hun eigen koningshuisexpert, Annemarie de Kunder, is er duidelijk over: “Dat is best wel kwalijk. Want dit is niet wat we hebben afgesproken met elkaar.”

Ook fotograaf Patrick van Katwijk reageert teleurgesteld: “De twee fotosessies in het jaar zijn voor mij als fotograaf belangrijk, omdat het een soort tijdsbeeld laat zien van het koninklijk gezin.” Zo noemt Van Katwijk onder meer het opgroeien van de prinsessen als belangrijke rode draad door de jaarlijkse fotomomenten heen.

Expert Jeroen Snel schuift virtueel aan om de boel te duiden, en legt uit: “Ze hebben zichzelf er vooral mee.” Want tja: Willem-Alexander en Máxima zijn er de afgelopen jaren niet veel populairder op geworden. “Het is een gemiste kans. Ze hoeven maar een uurtje in te plannen om foto’s te maken met elkaar, en ze prijken weer op alle covers”, vervolgt hij. Ook noemt Snel dat de prinsessen de komende jaren flink zullen opgroeien, en wanneer zij hun eigen huisje en eigen familie hebben, wordt zo’n jaarlijkse gezinsfoto nóg moeilijker.

Het jaar is echter nog niet voorbij, dus wellicht kan er op de valreep nog een fotosessie in kerstsferen worden ingepland, right? Wij zien het helemaal zitten: Wim-Lex met een kerstmuts, de prinsessen onder de sneeuw en Máx als kerstengel bij de boom. Wie weet wat er nog op de planning staat!

Bron: RTL Boulevard, NOS | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws