Nóg een mijlpaal voor Deense prins Christiaan

De Deense prins rondt een bijzondere plechtigheid af.

Als kleinzoon van Deense koningin Margrethe kon de achttiende verjaardag van prins Christian natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Zo kregen we een set indrukwekkende portretfoto’s te zien van de jongeman, was er een eigen tv-uitzending én een groots gala waarbij volop collega-troonopvolgers aanwezig waren. Vandaag werd met één laatste evenement nog een bijzonder belangrijk zaakje geregeld voor de prins!

Lusten en lasten

Uiteraard droomden we heerlijk weg bij alle sfeervolle foto’s van prins Christians verjaardagsgala, eind vorige maand. Koningin Margrethe die vrolijk proost op haar kleinzoon, een zaal vol tiara’s en designerjurken, én natuurlijk die prachtige groepsfoto van een set jonge Europese royals.

Maar naast de lusten van zo’n prachtige glamour-avond, betekent een achttiende verjaardag ook dat er een hoop serieuze zaken veranderen voor de prins. Waar je eerst als onbezorgde tiener door het leven kunt en je ouders je zaakjes regelen, ben je met je achttiende verjaardag in één klap een serieuze prins. En daar hoort een bijzonder belangrijke verantwoordelijkheid bij!

Staatsraad

Vandaag woonde de jonge Deen namelijk zijn eerste ‘statsråd‘ bij te Christiansborg. Hier kwamen kroonprins Frederik en zijn zoon vanmorgen aan iets na negenen. Eenmaal binnen zwoer de prins voor de ogen van zijn oma, vader, en verschillende ministers trouw aan de Deense grondwet, en werden er de nodige handtekeningen gezet om de officiële gelegenheid kracht bij te zetten.


Het lijkt iets kleins, maar de ondertekening is bijzonder belangrijk. Hiermee heeft prins Christian namelijk het recht verworven om op te mogen treden als staatshoofd, mochten zowel koningin Margrethe als zijn vader verhinderd zijn. Overigens weet Deens nieuwssite Her og Nu te melden dat ook kroonprinses Mary, Margrethes zus prinses Benedikte, en Christians oom prins Joachim kunnen optreden als vervangend staatshoofd. We verwachten dus niet dat de tienerprins al snel van z’n nieuwe rol gebruik zal maken.

Jonge royals

De afgelopen jaren hebben we bij meerdere troonopvolgers gezien dat een achttiende verjaardag gepaard gaat met dergelijke aangelegenheden. Zo was er onlangs natuurlijk de achttiende verjaardag van prinses Leonor van Spanje, waarbij zij géén decadent gala kreeg, maar wél ten overstaan van het Spaanse parlement trouw moest zweren aan de grondwet.

Daarnaast werd onze eigen Amalia natuurlijk één dag na haar verjaring binnengeleid bij de Raad van State, waar ze een korte speech gaf. Ook Belgische kroonprinses Elisabeth vierde haar achttiende verjaardag met een speech, waarbij haar beide ouders met trotse traanoogjes hun dochter aanschouwden. Kortom: het heurt erbij als jonge vorst-in-de-dop!

Bron: Her Og Nu | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws