Prinses Kate debuteert bijzonder diadeem bij Koreaans staatsbanket

Van Princess of Wales tot popprinsesjes: zo zag het staatsbanket eruit.

Gisteren is het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol en de Zuid-Koreaanse first lady, Kim Keon Hee, van start gegaan. En dat betekende natuurlijk een hoop pomp and circumstance om het paar te verwelkomen, én een groots staatsbanket om de dag mee af te sluiten. En jawel: hier droeg prinses Kate voor het eerst in jáááren een nieuwe tiara!

Nieuwe tiara

Wanneer prinses Catherine haar opwachting maakt bij een gala-gelegenheid, dan kun je er eigenlijk al van uitgaan dat de prinses haar Lover’s Knot Tiara uit de kast trekt. Sinds haar huwelijk met prins William in 2011 heeft de hoogheid slechts drie verschillende diadeempjes gedragen, en de Lover’s Knot is hierbij haar absolute favoriet.

We speculeerden vorige week ook al even of de Princess of Wales deze week niet in een nieuw kroontje zou komen opdagen, en wat bleek? Kate zag een tiaradebuut ook wel zitten!

Staatsbanket Zuid Korea Kate
Beeld: NL Beeld

Zo kwam de prinses opdagen in een prachtige Jenny Packham-japon met een geborduurde capelet. Maar wat het meest opviel? Dat was natuurlijk haar tiara! Zo koos Kate voor de gelegenheid de Strathmore Rose tiara – een diadeem dat Elizabeth Bowes-Lyon voor haar huwelijk met de toenmalige Duke of York en latere koning van Engeland kreeg van haar ouders. Dit is ook meteen waar het juweel z’n naam aan dankt: de latere Queen Mother werd namelijk geboren als de dochter van de Earl of Strathmore and Kinghorne.

kate nieuwe tiara staatsbanket zuid-korea nov 2023
Beeld: NL Beeld

Wijlen Queen Elizabeth heeft het diadeem zelf nooit gedragen, maar nu, een eeuw na het huwelijk van de Queen Mother en de latere koning George VI, heeft het kunstwerkje weer mogen stralen op een koninklijke kruin.

Stralende royals

Natuurlijk was prinses Kate niet de enige aanwezige Windsor bij het staatsbanket. Zo waren koning Charles en koningin Camilla de bevlogen hosts voor de avond, en dat betekende dat er gezellig werd gekeuveld met president Yoon en first lady Kim. Over en weer speechen heurt er dan natuurlijk ook bij.

Beeld: NL Beeld

Voor de gelegenheid droeg Camilla een roodfluwelen japon, die volgens de kenners van de Royal Fashion Police afkomstig is van designer Fiona Clare. Deze japon combineerde Camilla met de Burmese Ruby tiara, die in 1973 door de juweliers van Garrad & Co. werd gemaakt in opdracht van koningin Elizabeth.

Beeld: NL Beeld

Ook was Sophie, de hertogin van Edinburgh, aanwezig bij het grootse diner.

Staatsbanket Zuid Korea
Beeld: NL Beeld

De hertogin koos net als Kate voor een lichte japon met fleurige details rond de schouders, en zou volgens de kenners zelfs bijna exact dezelfde Anya Hindmarch-clutch dragen als de prinses. Zouden de twee dit zo hebben afgesproken? Wie weet!

Prinses Anne staatsbanket Zuid-Korea
Beeld: NL Beeld

Ook Anne, Princess Royal, koos voor een lichte japon met geborduurde versiersels. Zoals we van Anne gewend zijn, gaat het hier niet om een gloednieuw designerkleedje. Welnee: de prinses had nog een prima Maureen Baker-kleedje in de kast hangen dat zij enkele jaren geleden ook droeg in de portretten voor haar zeventigste verjaardag.

Waarom zij precies aanwezig waren weten we niet, maar feit is dat in de lange stoet prominenten ook de jongedames van meidengroep BlackPink werden gespot. En ach: met zoveel designer-glamour zijn we dan niet te beroerd deze popprinsesjes ook uit te lichten.

staatsbanket zuid korea
Beeld: NL Beeld

In zijn speech stond ook koning Charles even stil bij de aanwezigheid van de vier dames. Zo roemde hij de meiden om hun inzet voor milieuproblematiek:

“Het is bijzonder inspirerend om te zien dat Korea’s jongere generaties stilstaan bij de kwestie. Ik prijs Jennie, Jisoo, Lisa en Rosé, beter bekend als BlackPink, voor hun rol bij het overbrengen van de boodschap van milieuduurzaamheid aan een wereldwijd publiek”, aldus Charles. Aanwezig zijn bij een koninklijke aangelegenheid én dan nog een complimentje krijgen van de eco-koning himself? Lekker gedaan, ladies!

Bron: Instagram @RoyalFashionPolice, The Court Jeweller, Town & Country Magazine | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws