Verschillende vorsten verwelkomen nieuw koningspaar van Denemarken

Een warm welkom voor het kersverse koningspaar!

Het aftreden van koningin Margrethe was binnen enkele minuten gepiept, en na een laatste ‘Gud bevare Kongen’ vertrok de Deense koningin weer naar huis. Na 52 jaren op de troon heeft zij natuurlijk verscheidene hechte vriendschappen opgebouwd met collega-royals, en dus werd er door menig Euroyal stilgestaan bij de grote dag.

Vriendelijke vorsten

Ze voelen zich betrokken bij hun eigen bevolking en moeten banden opbouwen met allerhande politici en andere prominente figuren in eigen land. Toch houden veel royals achter de schermen ook nog wat tijd over om vriendschappen op te bouwen met hun buur- en collega-vorsten. Bij staatsbezoeken en andere uitstapjes krijgen we nu en dan een kleine glimp te zien van deze onderlinge banden, maar over het algemeen blijft dit allemaal conform de protocollen en wordt de echte hartelijkheid bewaard voor momenten achter gesloten paleisdeuren.

Met het aftreden van koningin Margrethe en de troonsbestijging van koning Frederik en koningin Mary krijgen we echter weer een aantal mooie blijken van onderlinge genegenheid te zien. Zo zijn verschillende vorsten in de pen gekropen om Margrethe nog eens publiekelijk te bedanken voor haar jarenlange dienst – én om Frederik en Mary natuurlijk veel succes te wensen. Aangezien we in de 21e eeuw leven, worden deze berichten natuurlijk ook publiekelijk gedeeld via sociale media.

Peettante

Zo deelde ons eigen Koninklijk Huis namens koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix een vriendelijk bericht op Instagram. “Met warmte en genegenheid eren wij Koningin Margrethe voor haar onvoorwaardelijke en markante inzet voor Denemarken. We kijken ernaar uit Koning Frederik X en Koningin Mary in hun nieuwe rol te ontmoeten en blijven de innige vriendschap tussen Nederland en Denemarken koesteren”, schrijven de Oranjes.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

De Oranjes hebben natuurlijk een hechte band met de Denen – zo is koningin Margrethe zelfs één van de peetouders van onze koning. Bij hun lieve boodschap deelt het Koninklijk Huis nog een reeks foto’s van de verschillende bezoekjes die over en weer hebben plaatsgevonden. Ook volgen er enkele foto’s van Margrethes enige staatsbezoek aan koningin Juliana in 1975, en een set beelden van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Denemarken in 2015.

Formele bedoening

Sommige andere royals houden het simpel. Zo deelt Buckingham een door Charles gepend bericht via Instagram, waarin hij kort laat weten uit te kijken naar toekomstige samenwerkingen met Frederik en Mary, en Margrethe te willen bedanken voor haar vele jaren dienst.

Niet écht warm, maar goed. De Windsors staan niet voor niets bekend om hun stiff upper lip.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Ook het Spaanse Casa Real houdt het kort in een bericht dat zij delen via X, het platform dat voorheen bekend stond als Twitter.

“Onze felicitaties bij het begin van uw Koningschap, met onze diepste persoonlijke affectie en de beste wensen voor het Deense volk”, valt er bij een kiekje van het recente staatsbezoek te lezen.

‘Lieve Daisy’

Een paar van de meest uitgebreide berichten zien we echter van (hoe kon het ook anders) Margrethes Scandinavische buurvorsten. Zo is Noorse koning Harald in de pen geklommen voor een zoete boodschap aan zijn buren.

Bij een set foto’s van zowel het nieuwe koningspaar als de afgetreden koningin feliciteert hij Frederik en Mary met hun nieuwe rol. Daarna vervolgt hij: “Jullie volgen een monarch op die haar rol op bewonderenswaardige wijze heeft vervuld. Met warmte, wijsheid en toewijding heeft Hare Majesteit Koningin Margrethe haar land en haar volk door lief en leed geleid. Meer dan 50 jaar is ze erin geslaagd een attent vorstin te zijn – met haar aanstekelijke humor en gedegen kennis van zaken.” Het is duidelijk dat Margrethe flink gemist zal worden door haar collega-tachtiger.

Toch is één van de liefste brieven voor rekening van de (doorgaans wat gereserveerde) Zweedse koning, Carl Gustaf. “Lieve nicht Daisy!”, begint hij zijn bericht. Even het protocol negeren, en gewoon je nicht met haar nickname aanspreken – veel hechter wordt het niet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kungahuset 🇸🇪 (@kungahuset)

“Nu u vandaag uw hoge ambt als koningin van Denemarken neerlegt, wil ik u hartelijk danken voor de goede samenwerking door de jaren heen. U neemt nu een andere rol op u, maar de vriendschap tussen ons blijft – diep en constant”, valt er te lezen. Bovendien heeft het Zweedse Kungahuset er zelfs voor gekozen om Margrethe echt in het zonnetje te zetten door twee aparte berichten te delen: één voor Margrethe en één voor Frederik en Mary.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kungahuset 🇸🇪 (@kungahuset)

Zo valt in zijn bericht aan Frederik en Mary te lezen dat hij ze namens hemzelf én het Zweedse volk hartelijk wil feliciteren. “Deze dag herinnert ons aan de historische gemeenschap, nabijheid, en hartelijkheid die onze twee landen en families verbindt”, valt er verder te lezen.

Een goede buur én een verre vriend: het kersverse koningspaar kan duidelijk op een hoop hartelijkheid rekenen van hun collega-royals. Laat die staatsbezoeken maar beginnen!

Bron: Instagram @koninklijkhuis, @detnorskekongehus, @theroyalfamily, @kungahuset, Twitter @CasaReal | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws