Máxima bezoekt de Alles Oké? Supportlijn en spreekt met vrijwilligers

Ook werd de doorontwikkeling naar een breed digitaal platform voor jongvolwassenen met beginnende mentale klachten besproken.

Steeds vaker zien we royals zich inzetten voor mentale gezondheid, en Máxima spant daarin misschien wel de kroon. Gisteren bezocht de koningin samen met minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Alles Oké? Supportlijn. Hier ging het duo in gesprek met de betrokken vrijwilligers en een aantal jongeren.

Telefonische ondersteuning

Jongvolwassenen die niet lekker in hun vel zitten kunnen een telefoontje plegen naar de Alles Oké? Supportlijn. De vrijwilligers aan de andere kant van de lijn bieden telefonisch en per chat ondersteuning. Door een luisterend oor te bieden en vragen te stellen proberen ze de jongeren een stap in de goede richting te laten zetten naar een betere situatie. Het belcentrum bevindt zich in Nijmegen en hier werd gisteren koningin Máxima ontvangen.

Koningin Maxima Alles Oké
Beeld: NL Beeld

In gesprek

Eenmaal aangekomen praatte Máxima met de jongeren over de behoefte aan een veilige online plek waar zij terecht kunnen wanneer ze last hebben van mentale problemen. Ook werden er ervaringen gedeeld vanuit de toegewijde vrijwilligers. Bij de gesprekken waren onder andere vertegenwoordigers van verschillende stichtingen die zich bezighouden met mentale gezondheid aanwezig. De stichtingen bespraken samen de mogelijkheden voor een doorontwikkeling naar een breed digitaal platform voor jongvolwassenen met beginnende mentale klachten.

Koningin Maxima Alles Oké?
Beeld: NL Beeld
Koningin Maxima Alles Oké?
Beeld: NL Beeld

MIND US

MIND US, de stichting waarvan Máxima erevoorzitter is, was één van de stichtingen die bij het gesprek betrokken waren. De stichting heeft als doel om ervoor te zorgen dat jongeren met psychische problemen de juiste aandacht krijgen. En als iemand die haar zusje verloor aan zelfmoord als gevolg van depressies, en moeder is van drie prachtige dochters die opgroeien in een tijd waarin spreken over mentale issues steeds belangrijker wordt, is Máxima natuurlijk heel begaan met alles wat met mentaal welzijn te maken heeft.

Speech

Vanuit haar positie als erevoorzitter mocht de koningin afgelopen september het festival UNLimited van de Vereniging Universiteiten van Nederland openen. En daarbij hoorde – naast veel gewuif en een prachtige outfit – uiteraard een speech. De speech die Máxima hield was specifiek gericht aan jongeren en studenten. “De studententijd. De mooiste tijd van je leven! Dat hoor je zo vaak. En voor veel mensen is het gelukkig ook zo. Maar het studentenleven kan ook stressvol zijn“, begon de koningin haar toespraak, krachtig als altijd. Zo staan studenten volgens Máxima altijd ‘aan’ en is er voor hen geen ruimte is om te falen, wat zij een hele kwalijke zaak vindt.

Ze verzekerde luisteraars ervan dat het heel normaal is om af en toe stress te hebben en onzeker te zijn. “Hoe je ermee omgaat, dáár gaat het om. Het is een taak van ons allemaal, van docenten, van onderwijsinstellingen, van de overheid, van ouders en van studenten zelf om de druk van de ketel te halen”, stelde de koningin.

Bron: Blauw Bloed, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws