Máxima maakt indruk met speech: ‘Besef dat een mindere dag er gewoon bij hoort’

Een flinke portie geruststellende woorden van Hare Majesteit.

Steeds vaker zien we royals zich inzetten voor mentale gezondheid, en Máxima spant daarin misschien wel de kroon. Gisteren bezocht ze als erevoorzitter van Stichting MIND Us het festival UNLimited in Den Bosch. En daar wist de koningin met een indrukwekkende speech bij menig luisteraar een gevoelige snaar te raken.

Mentale gezondheid

Als iemand die haar zusje verloor aan zelfmoord als gevolg van depressies, en moeder is van drie prachtige dochters die opgroeien in een tijd waarin spreken over mentale issues steeds belangrijker wordt, is Máxima natuurlijk heel begaan met alles wat met mentaal welzijn te maken heeft. Al langer is ze erevoorzitter van de Stichting MIND Us, een organisatie die ervoor zorgt dat jongeren met psychische problemen de juiste aandacht krijgen. Vanuit haar positie als erevoorzitter mocht de koningin gisteren het festival UNLimited van de Vereniging Universiteiten van Nederland openen. En daarbij hoort – naast veel gewuif en een prachtige outfit – uiteraard een speech.

Speech

De speech die Máxima hield is specifiek gericht aan jongeren en studenten. “De studententijd. De mooiste tijd van je leven! Dat hoor je zo vaak. En voor veel mensen is het gelukkig ook zo. Maar het studentenleven kan ook stressvol zijn“, begon de koningin haar toespraak, krachtig als altijd. “Studenten vertellen dat ze altijd ‘aan’ staan. Er is geen tijd voor reflectie en geen ruimte om te falen. Terwijl het juist in je studententijd zo belangrijk is die ruimte te krijgen. De ruimte om fouten te maken en om je te bedenken. De ruimte om te ontdekken wie je bent. Wat je wilt. Waar je je thuis voelt.”

Máxima verzekert luisteraars ervan dat het heel normaal is om af en toe stress te hebben en onzeker te zijn. “Hoe je ermee omgaat, dáár gaat het om. Het is een taak van ons allemaal, van docenten, van onderwijsinstellingen, van de overheid, van ouders en van studenten zelf om de druk van de ketel te halen”, stelt de koningin, waarna ze afsluit: “Want écht: het hóeft niet allemaal ‘harder, better, faster, stronger’! Het mag ook met een omweg, met wat meer ontspanning en onderling begrip en met het besef dat een mindere dag er gewoon bij hoort.”

Met zo’n prachtige speech zouden we bíjna vergeten om Máx’ outfit te analyseren, maar ook die was niet te missen.

Bron: NL Beeld

De koningin droeg haar donkerblauwe jumpsuit van Natan, gecombineerd met felrode pumps en accessoires. Een geslaagde dag voor Hare Majesteit!

Bron: Blauw Bloed, Nouveau | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws