Zo is Beatrix als moeder volgens haar familieleden

Het lijkt erop dat Wim-Lex, Friso en Constantijn het goed hebben getroffen met Bea.

Deze week vierde Beatrix haar 86e verjaardag. Door de jaren heen hebben we haar vooral leren kennen als een statige (maar sympathieke) koningin en innemende prinses, maar hoe is Bea eigenlijk als moeder?

Hecht gezin

Met drie zoons (waarvan verdrietig genoeg één overleden) en acht kleinkinderen heeft prinses Beatrix een familie om trots op te zijn. In 1967 werd zij op 29-jarige leeftijd moeder van haar eerste zoon: prins Willem-Alexander. Een jaar later kwam prins Johan Friso ter wereld, en weer een jaar later zag prins Constantijn het levenslicht. In drie jaar tijd heeft ze dus drie zoons op de wereld gezet: lekker efficiënt, zoals we de prinses kennen.

beatrix jarig
Een groepsportret van trotse moeder Beatrix met de boys in 1975 (beeld: Nationaal Archief).

Samen met haar grote liefde prins Claus vormden Beatrix en haar drie oogappeltjes een hecht gezin. Tijdens de regeerperiode van Juliana groeiden Willem-Alexander, Friso en Constantijn op in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.

Goede moeder

Als prinses was het voor Beatrix vanzelfsprekend al lastig om haar baan te combineren met haar gezinsleven, maar dat werd helemaal moeilijk toen zij in 1980 op 42-jarige leeftijd koningin werd. Toch heeft manlief prins Claus altijd vol lof over haar gesproken. “Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat ze een hele goede moeder is”, stelde hij in een interview in 1988. “Ze heeft de jongens door de school geloodst. Ik heb daar niets aan gedaan. Zij is altijd naar de ouderavonden gegaan, heeft met de onderwijzers en leraren gepraat. Ze is de kern van het gezin.”

Het hele gezin op de kiek in 1981 (beeld: NL Beeld).

Normale jeugd

Wat Beatrix als moeder ontzettend heeft gesierd, is dat zij altijd haar best heeft gedaan om haar zoons een zo normaal mogelijke jeugd te geven. “Ik hoop dat u er ook begrip voor zult hebben dat wij onze kinderen, eigenlijk zoals mijn ouders dat ook hebben gedaan, in de tijd dat zij nog schoolgaande kinderen zijn zo min mogelijk laten meedoen aan officiële gelegenheden en officiële optredens naar buiten”, zei zij in een interview met de NOS in 1980. “Juist omdat het voor die kinderen een spanning meebrengt. Wij willen dat de kinderen zo gewoon mogelijk hun schooltijd afmaken, als dat kan.”

Dat Beatrix ernaar streefde om zoveel mogelijk betrokken te zijn bij de opvoeding van haar kinderen, had deels te maken met het gebrek daaraan in haar eigen jeugd. “Wij werden overgelaten aan de kinderjuffrouw en de gouvernantes en veelal zwierven we alleen door het grote huis”, onthulde de prinses ooit.

Perfectionist

Hoewel ze naar verluidt dus een steengoede moeder is, heeft óók Beatrix haar mindere kanten. “Ze wil het graag precies zo hebben als zij het heeft bedacht”, zei prins Claus in een interview met Ed van Westerloo. “Maar soms is het ook heel makkelijk”, gaf prins Friso daarop toe. “Alles is al geregeld.” En hoewel de prinses dus vrij perfectionistisch ingesteld is, vertelde Willem-Alexander ooit dat ze wel open staat voor meningen van anderen. “Als je redelijke argumenten hebt, dan wil ze altijd wel luisteren”, aldus haar oudste zoon. “Ze sluit zich niet helemaal af voor wat anderen zeggen.”

Attent

En alsof we nog niet genoeg goede eigenschappen van Bea hebben benoemd, schijnt ze ook nog eens ontzettend attent te zijn. “Je kunt het niet bedenken of ze denkt eraan”, zei prins Claus ooit over zijn vrouw. “Die gaan de hele wereld over, die cadeaus. Niet alleen naar de kinderen toe, maar naar de kleinkinderen van vriendinnen, naar mijn familie. Ze is daar nachten mee bezig. Onvoorstelbaar.”

Obstakel

Juist al die positieve eigenschappen van Beatrix, zag Wim-Lex met het oog op zijn tijd als koning, echter een beetje als een obstakel. “Ik vind het eigenlijk bijna benauwend als je ziet hoe een goed voorbeeld ze is”, gaf hij in een interview toe. “Om überhaupt te proberen om dit te evenaren zal al een heel karwei worden.”

Bea en Wim-Lex op de portretten die vorig jaar op Beatrix’ verjaardag werden gepubliceerd (beeld: NL Beeld).

Gelukkig is de band tussen moeder en zoon altijd ontzettend hecht gebleven. “We vinden elkaar elke keer weer terug en we proberen elkaar ook vrij regelmatig te zien, omdat we het zo belangrijk vinden”, zei Beatrix onlangs nog.

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld, Nationaal Archief 

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..