Prinses Mabel en haar liefde voor strikken

Een fashion-tic waar we nog altijd geen genoeg van krijgen.

Als we íets hebben geleerd van de kledingstijl van Mabel in de afgelopen jaren, is het wel dat de prinses en strikken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Mabel grijpt, als het even kan, zo ongeveer elke gelegenheid aan om een strik aan haar outfit toe te voegen. Deze bijzondere fashion-tic leverde een hoop memorabele looks op.

Bijzondere trouwjurk

We maken voor het eerst kennis met Mabels liefde voor strikken op 24 april 2004. Dan belooft zij in Oude Kerk in Delft haar eeuwige trouw aan haar grote liefde, prins Friso. Bij de ceremonie verschijnt de prinses in een bijzonder opvallende japon van Viktor & Rolf met een drie meter lange sleep en maar liefst 248 strikken.

Beeld: NL Beeld

Het werd een fashion-moment dat menig royalty watcher niet snel zal vergeten. Nu, bijna twintig jaar later, wordt de trouwjurk opnieuw in de spotlights gezet. Tot en met 6 oktober wordt-ie tentoongesteld in de Kunsthalle in München. Mabel heeft zelf een kijkje genomen en kon daarbij – begrijpelijk – haar tranen nauwelijks bedwingen.

Goed gestrikte outfits

Dat Mabel haar debuut als prinses maakte met 248 strikken, weerhield haar er niet van om in de jaren daarna nog met enige regelmaat in een goed gestrikte outfit te verschijnen. Zoals tijdens de uitreiking van de prins Claus prijs in 2014…

Beeld: NL Beeld

…Of een jaar later tijdens een benefietdiner in Amsterdam, waar de prinses koos voor een nog minder subtiele strik.

Beeld: NL Beeld

In 2018 stal de prinses de show in deze cocktailjurk met enorme strikken aan de onderkant…

Beeld: NL Beeld

…maar voor het strik-moment met de grootste impact moeten we terug naar 30 april 2013, toen Willem-Alexander werd ingehuldigd als koning van Nederland.

Beeld: NL Beeld

Tijdens die ceremonie draagt Mabel een lange zwarte japon met een witte mouw met daarop een strik die symbool staat voor de ontbrekende prins Friso. Mabels grote liefde ligt op dat moment al meer dan een jaar in coma na zijn ski-ongeluk.

Beeld: NL Beeld

Nadat hij is overleden, draagt Mabel dezelfde jurk in een verkorte versie tijdens de herdenkingsdienst. Een prachtig gebaar van de veel te jonge weduwe, dat we nooit zullen vergeten.

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws