Wil je je kind vorstelijk laten opleiden? Dan kun je maar beter zorgen dat je een royaal budget hebt, én dat je kroost stevig in z'n schoenen staat. Zo gaan er volop geruchten dat prins William en prinses Kate hun oudste zoon, prins George, naar een prestigieuze kostschool willen sturen die een wel héél rigoureuze toelating kent.
Teddies
Vorige maand schreven we al over de drie scholen die volgens insiders op tafel liggen voor prins George. Na zijn tijd aan de Lambrook School zou hij mogelijk z'n pubertijd doorbrengen aan het elitaire Eton College (net als papa William en oom Harry), aan Marlborough College (net als mama Catherine), óf aan de relatief onbekende St Edward's School – beter bekend als 'Teddies'.
Royalty-schrijver Richard Eden meldde op basis van persoonlijke bronnen dat de Waleses naar verluidt ook een kijkje genomen hebben bij de Oxfordse St Edwards School. Deze school zou de hoogste prioriteit geven aan het geluk van de kids, en vakken aanbieden op het gebied van duurzaamheid. Dat is natuurlijk helemaal in lijn met grootvader Charles' en prins Williams inzet op het gebied van eco-vriendelijke initiatieven.
Toelating
Het zal je niets verbazen dat de Waleses hun kroost niet naar de eerste de beste middelbare school in de buurt sturen. Welnee. De St Edward's School staat hoog aangeschreven en kent een bijzonder vorstelijk prijskaartje van zo'n 47.000 pond per jaar.
Ook moeten aspirant-leerlingen een rigoureuze toelatingstest doorstaan. Dit gaat net een stapje verder dan de standaard toetsen en tentamens zoals wij die nog kennen van onze eigen basisschooltijd. Als daar een dikke voldoende is gescoord, komt namelijk het échte werk: een assessment ter plaatse. Vaak bestaat deze dag uit een diepte-interview en een aantal activiteiten.
Educatief expert James Mitchell heeft in gesprek met Hello! Magazine een klein tipje van de sluier opgelicht hoe zo'n toelatingsdag eruitziet. "Het is niet slechts een academisch examen. Het is een holistische verkenning van het karakter van een kandidaat", verklapt hij. Hierbij staat de focus op het 'opvoeden van well-rounded individuals' centraal. En daarin ziet Mitchell een goede match met de jonge prins George.
"Zijn educatie draait niet alleen om intellectuele groei, maar ook om het vormen van een publiek figuur dat bedreven is in het omgaan met diverse sociale omgevingen en verantwoordelijkheden."
Moeilijke vragen
Tijdens deze toelatingsdag wordt de (piepjonge) kandidaten het vuur aan de schenen gelegd. Zo zou één van de gestelde vragen als volgt luiden: "Stel dat je een etentje organiseert en je kon wie je maar wilde uitnodigen, levend of dood, wie zou je uitnodigen?"
Voor de gemiddelde volwassene is dit al een pittige vraag, maar voor een tienjarige? Op die leeftijd zou de Beau Monde-redactie niet veel verder gekomen zijn dan namen van acteurs die we op posters aan onze muren hadden hangen...
Zelf laat de school via hun Prospectus-folder weten dat zij naast 'academische vaardigheden' ook zoeken naar 'ambitie, energie, en een sense of purpose'. Je moet er maar aan gaan staan als pre-teen!
Afijn: natuurlijk is het nog niet zeker dat George inderdaad aan de Oxfordse school opgeleid zal worden. Van een gebrek aan ambitie zal bij de toekomstige koning in elk geval géén sprake zijn.
Bron: Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld
- Beeld: NL Beeld