Gezellig: Luxemburgse royals gaan op staatsbezoek in België

Een dubbele dosis glamour!

Leuk nieuws vanuit onze Benelux-genoten! In april gaan groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa namelijk op bezoek bij de Belgische koning Filip en koningin Mathilde.

Goede buren

Als vorsten van twee buurlanden is het niet heel opmerkelijk dat Henri en Filip met enige regelmaat bij elkaar op visite gaan. Zo zagen we het groothertogelijk paar in september vorig jaar nog op bezoek gaan in Brussel, als onderdeel van een jaarlijkse informele top van Duitstalige landen.

België Luxemburg
Beeld: NL Beeld

Voor het laatste staatsbezoek hoeven we bovendien niet héél diep in de archieven te zoeken: zo gingen Filip en zijn Mathilde in 2019 nog op bezoek in Luxemburg, waar onder meer dit prachtige kiekje werd geschoten:

En nu staat er dus alweer een staatsbezoek op de planning! Van 16 tot 18 april strijken de Luxemburgse royals namelijk neer in België.

Bovendien gaat de band tussen Henri en Filip net even verder dan simpelweg goede buren en vrolijke collega’s. De twee zijn namelijk ook volle neven van elkaar! Dat zit zo: de zus van Filips vader, wijlen prinses Joséphine-Charlotte, trouwde met de Luxemburgse groothertog Jean, Henri’s vader.

Programma

In een gelikte post op sociale media delen de Belgen wat er ongeveer op de planning staat.

Zo wordt de Luxemburgse delegatie op dinsdag 16 april verwelkomd in België, en zullen zij onder meer de steden Brussel, Gent, en Luik een bezoekje brengen. Uiteraard verwachten wij ook een groots staatsbanket en een minstens zo glamoureuze contraprestatie de volgende avond.

Vier vorsten, twee landen

Oplettende royalty watchers krijgen het bovendien nog druk in de week van het Luxemburgse staatsbezoek. Zo valt dit bezoekje namelijk gelijk met het staatsbezoek van Spanje aan Nederland. Op 16 en 17 april doen koning Felipe en koningin Letizia Nederland aan. Het is de eerste keer sinds 2001 dat de Spaanse royals weer op staatsbezoek gaan bij hun Oranje-collega’s.

Door de toevallige timing van deze twee staatsbezoeken, zou het dus maar zo kunnen dat we op 16 april twee staatsbanketten te zien krijgen. Een dubbele dosis glamour in de Benelux? Wij zijn nú al enthousiast!

Bron: Cour Grand Ducale, Koninklijk Huis | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws