Roy Donders: ‘Je hoeft me geen bi of hetero te noemen, ik ben gewoon Roy’

'Mijn gevoel zei: dit is iets wat je moet uitzoeken.'

Roy Donders (33) verbaasde Nederland met een grote transformatie. Hij kreeg een relatie met zijn Michelle,
werd vader van Romi en trakteerde zichzelf op een compleet nieuw uiterlijk. In gesprek met Beau Monde vertelt hij openhartig over deze gigantische verandering.

Nadenken

“In de coronatijd zat ik veel thuis en ging ik nadenken over wat ik wilde met mijn leven. Ben ik gelukkig? Ik kwam er niet echt uit. Totdat ik in oktober 2021 Michelle leerde kennen”, blikt Roy terug. Hoewel zij op dat moment een relatie had en hij tot dan toe altijd met mannen had gedatet, sloeg de vonk tóch over.

“Het was nooit een bewuste keuze om te switchen. Ik ben van go with the flow en mijn gevoel zei: dit is iets wat je moet uitzoeken. Daarna ging het vanzelf. Het is gewoon zo gelopen.” Duidelijk!

Labeltjes

Voor de familie Donders was Michelle net zo welkom als de mannen die Roy tot dan toe aan ze had voorgesteld. “Het maakt ze niet uit met wie ik thuiskom, iedereen is welkom”, vertelt Roy. “In Nederland plaatsen we mensen graag in een hokje. Maar daar zijn we bij ons thuis nooit zo van geweest.”

Wat Roy betreft zouden we met z’n allen dat hokjesdenken wel een stuk meer los kunnen laten. “Nu zijn we twee jaar verder en is het stadium van ongeloof wel voorbij, maar in het begin kreeg ik veel nieuwsgierige vragen: hoe kan dat, wat ben je, val je nog wel op mannen? Ik zei dan altijd: ik ben gewoon Roy. Vroeger vond ik het al verschrikkelijk als mensen me het labeltje ‘homo’ gaven. Ze hoeven me nu dus ook geen ‘bi’ of ‘hetero’ te noemen. Ik ben gewoon ik, laat me”, stelt hij.

“Als iedereen zou stoppen met denken in hokjes, dan hoeft niemand zich meer te verantwoorden en kan iedereen zijn wie hij of zij is. Je komt alleen met een conclusie over jezelf omdat anderen dat willen. Ik vind dat zelf niet belangrijk, dus ik plaats mezelf niet in een hokje.”

Uiterlijk

Daarnaast zijn z’n looks ook flink veranderd – niet vanwege Michelle, maar omdat hij dat zelf graag wilde, verklapt Roy. “Toen ik net op tv was en van de ene studio naar de andere ging, raakte ik eraan gewend dat mijn haar mooi werd gedaan en m’n gezicht werd gepoederd. Ik vond dat prachtig en ging me er helemaal in verdiepen: hoe kan het nog mooier? Voor mij werd het normaal om er zo uit te zien, ook als ik geen televisie-optredens had. Maar toen deed ik in 2019 mee aan Expeditie Robinson en zag ik mezelf terug op tv met een baard, wild haar en zonder make-up en dacht ik: dit is eigenlijk een veel leukere Roy.”

Luxe B&B-suite

Onlangs kwam Roys naam nog voorbij in het nieuws vanwege z’n beauty-kliniek aan huis. Inmiddels is die no more en heeft hij een luxe wellness B&B-suite geopend aan huis. Hij vertelt openhartig:

“Ik heb drie jaar lang een cosmetische kliniek aan huis gehad waar ik verschillende behandelingen deed: tanden bleken, fillers zetten, laser ontharen, tatoeages verwijderen. Ik vond het geweldig om te zien hoe blij mensen daarvan werden, maar vorig jaar zijn de regels veranderd. Daardoor kan ik het niet meer doen, maar ik ben alweer bezig met andere dingen.”

Daarbij vult hij aan: “Mensen kunnen straks bij ons een kamer boeken met jacuzzi, zwembad en Turks stoombad. Het is dus lekker druk, maar daar ben ik alleen maar dankbaar voor.” Duidelijk!

Dit artikel is deel van een set interviews uit de allernieuwste Beau Monde, waarin we naast Roy Donders ook Inge Ipenburg en Cynthia Abma aan de tand voelden over hoe zij het roer omgegooid hebben. Nu in de winkels!

Interview: Fleur Baxmeier | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws