Prinses Catherines beste Trooping the Colour-outfits door de jaren

Van lieflijk pastel tot knalkleur!

Of ze erbij is dit weekend? Daar houden Buckingham en Kensington Palace de lippen stijf over op elkaar. Toch gaan er langzamerhand steeds meer geruchten dat prinses Kate wellicht voor het eerst in ruim een half jaar weer haar gezicht in ’t openbaar zal laten zien tijdens de Trooping the Colour-ceremonie komend weekend. Of dat nu waar is of niet – wij vonden het de hoogste tijd voor een duik in de archieven!

2011: de kersverse bruid

Op vrijdag 29 april 2011 stapte burgermeisje Kate Middleton in het huwelijksbootje met prins William, en zodoende werd zij in één klap de hertogin van Cambridge én de gemalin van de toekomstige Britse koning. Anderhalve maand later reed zij als een volleerd prinses met haar schoonmoeder, Camilla, in een rijtuig mee over The Mall voor haar eerste Trooping the Colour-moment.

Kate Trooping the Colour 2011
Beeld: NL Beeld

Destijds ging Kate voor een veilige keuze: matchend in ivoorwit met haar schoonmoeder. Ook hier zagen we weer haar liefde voor Alexander McQueen, het label dat eveneens haar bruidsjurk ontwierp. En die liefde voor McQueen is door de jaren duidelijk aanwezig gebleven!

2013: hoogzwanger in roze

Slechts anderhalve maand voor zij zou bevallen van prins George maakte Kate haar opwachting in lieflijk pastelroze tijdens de ceremonie in 2013.

Kate trooping the colour 2013
Beeld: NL Beeld

Ook dit keer koos Kate voor McQueen – deze suikerzoete jas met z’n Peter Pan-kraagje en parelknopen werd volgens Cosmopolitan speciaal voor de aanstaande moeder gemaakt door het modehuis. Haar hoed had zij al eens eerder gedragen tijdens één van de traditionele garden parties, dus Kate begon al vroeg in haar koninklijke carrière met het recyclen van kledingstukken!

2017: pretty in pink

Na jaren van lieflijke pastel-nuances, muted kleuren en crèmekleuren, koos de toenmalige Duchess of Cambridge voor een lekker in ’t oog springend roze ensemble.

Kate Trooping the Colour 2017
Beeld: NL Beeld

Wederom koos Kate voor een creatie van Alexander McQueen, met een matchende hoed door Jane Taylor. We zien hier bovendien een tweede trend waar Kate zich door de jaren groot fan van heeft getoond: lekker matchen met de familie! Zo had zij het klaarblijkelijk goed naar de zin op het balkon met dochtertje Charlotte in een matchend roze japonnetje.

2018: maximaal matchen

In 2018 tilde Kate deze matchy-matchy outfits naar een nog hoger niveau. Niet alleen matchte ze namelijk perfect met Camilla…

Kate en Camilla, trooping the colour 2018.
Beeld: NL Beeld

…Maar ook met dochtertje Charlotte, én met niemand minder dan Queen Elizabeth zelve, die eveneens in lichtblauw gehuld gingen. Zodoende zagen we drie generaties koninginnen in lichtblauw op het balkon van Buckingham Palace.

Trooping the Colour 2018 balkon
Beeld: NL Beeld

Het zal je op dit punt niet meer verbazen dat Kates jurk wederom een Alexander McQueen-creatie was. Haar look maakte ze af met een fleurige hoed van de hand van Juliette Botterill.

2022: terug van weggeweest

Zoals met zoveel zaken gooide de coronapandemie verschillende jaren roet in het eten. In 2020 en 2021 vond de ceremonie daarom in een aangepaste (lees: flink verkleinde) vorm plaats. In 2022 kon het feest gelukkig wel weer doorgang vinden – en hóe! Het was immers het platinum jubileum van Queen Liz, en daarom werd er flink uitgepakt.

Kate Louis Charlotte Trooping the Colour 2022.
Beeld: NL Beeld

Hier ging Kate wederom voor een Alexander McQueen-outfit – dit keer in smetteloos wit, met een hoed van hofleverancier Philip Treacy. Eerlijk is eerlijk: eigenlijk is het natuurlijk prins Louis die hier de show steelt.

2023: Kate bekent kleur

Vorig jaar was het voor ’t eerst dat de Windsors Trooping the Colour vierden zónder koningin Elizabeth. Met een nieuwe vorst op de troon zagen we op 17 juni voor het eerst in jaren weer een staatshoofd te paard de traditionele inspectie van de troepen uitvoeren. Ook Kate zorgde voor een primeur: na jaren van subtiele kleuren, knalde de prinses in een prachtige smaragdgroene outfit van de foto’s.

Kate en William met George, Charlotte en Louis op het balkon bij Trooping the Colour, 2023.
Beeld: NL Beeld

Dit was geen toevallige keuze: Kate werd eind 2022 namelijk benoemd tot ere-kolonel van de Ierse garde. En wat is ook alweer dé kleur die we associëren met Ierland? Precies: groen! Om dit nog eens extra duidelijk te maken, voorzag de prinses haar outfit van een gouden shamrock-speld, één van de symbolen van de Irish Guards.

Haar outfit was dit keer een creatie van de Singaporeaanse designer Andrew Gn, met een matchende hoed door Philip Treacy.

Prins Louis Trooping the Colour 2023.
Beeld: NL Beeld

Toch moeten we bekennen: ondanks Kates knalkleur, was het wederom prins Louis die hier de show wist te stelen met z’n cheeky karakter.

En 2024?

Of Catherine dit weekend op het balkon zal verschijnen? Dat moeten we nog zien. Eerder deze maand cancelde ze in elk geval haar verschijning bij de traditionele Colonel’s Review. Ook heeft het Britse hof tot nu toe de lippen stijf op elkaar gehouden over een mogelijke verschijning van de prinses.

Hoewel we natuurlijk hopen dat de Princess of Wales haar neus zal laten zien, gunnen we haar vooral alle rust, tijd, en ruimte die zij nodig heeft. Er is altijd nog een volgende keer, nietwaar?

Bron: Cosmopolitan, UFO No More, Harper’s Bazaar, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws