Hiep hoera voor de jarige gravin Zaria van Oranje-Nassau!

Zo gaat het nu met de jonge gravin.

Het is vandaag feest bij de Oranjes! Gravin Zaria, de jongste dochter van prinses Mabel en wijlen prins Friso mag namelijk achttien kaarsjes uitblazen. Een hele mijlpaal! Speciaal voor de gelegenheid duiken we de archieven in.

Jonge royal

Op 18 juni 2006 was het zover: toen mochten Mabel en Friso hun tweede dochtertje verwelkomen. Voluit heet de jonge gravin Joanna Zaria Nicoline Milou van Oranje-Nassau van Amsberg – een hele mond vol voor een kleine spruit!

Door de jaren heen hebben we Zaria en haar oudere zus, gravin Luana, niet heel vaak in het openbaar gezien. We zagen ze voorheen als kleine meiden nog heel af en toe hun opwachting maken naast de rest van de Oranjes, zoals hier bij de doop van prinses Ariane

Embed from Getty Images

…Maar de afgelopen jaren stonden Luana en Zaria steeds minder vaak in de spotlights.

De twee dochters van wijlen prins Friso en prinses Mabel zijn dan ook grotendeels als een stel heel gewone meiden opgegroeid – met hier en daar een sfeervol uitje op de Groene Draeck of naar Lech.

Beeld: NL Beeld

Verrassing!

Tot iedereens grote verrassing verscheen Zaria vorig jaar overigens wel naast haar moeder en grootmoeder bij het Holland Festival in Theater Amsterdam. Het was voor het eerst in jaren dat de jonge gravin haar opwachting in het openbaar maakte.

Gravin Zaria, prinses Beatrix en prinses Mabel, juni 2023.
Beeld: NL Beeld

Toen was meteen goed te zien dat de jonge Oranje-dochter een goede band heeft met haar oma. Zoet!

Buiten de spotlights

Omdat Zaria’s ouders destijds in het huwelijksbootje stapten zonder goedkeuring van de Staten-Generaal, zijn zowel zij als haar grote zus uitgesloten van de troonopvolging. Wel mochten zij – bij koninklijk besluit van oma Beatrix – een graventitel ontvangen via hun vader, net als bijvoorbeeld hun nichtje Eloise.

Zaria is net als Luana geboren en getogen in de Britse hoofdstad Londen, waar zij anno nu naar verluidt met hun moeder in de wijk Hammersmith wonen. Ondanks de afstand, zou oma Beatrix regelmatig bij de dames op bezoek gaan. Gezellig!

Verder is er over het leven van de jarige jonkvrouw niet veel bekend. Tja – aangezien ze buiten de lijn van de troonopvolging valt, blijft Zaria grotendeels buiten de koninklijke spotlights. Ook heeft zij, in tegenstelling tot haar ondernemende neef Claus Casimir en nicht Eloise geen openbaar Instagram-account. Afijn, wat niet is, kan nog komen natuurlijk! Fingers crossed dat Zaria de komende tijd vaker in het openbaar te zien zal zijn.

Voor nu wensen we de jonge gravin in elk geval eerst een bijzonder fijne verjaardag – of ze die nu in Engeland, of in Nederland viert. Van harte!

Bron: Beau Monde archief, Blauw Bloed, Libelle | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws