Glamour met een knipoog

Japans keizerspaar neemt voorproefje op Brits staatsbezoek

Een druk programma, ondanks alle tegenslagen.

Emperor Naruhito & Empress Masako UK Visit

Morgen gaat het officiële programma pas écht van start, maar de Japanse keizer Naruhito en keizerin Masako zijn dit weekend al geland in het Verenigd Koninkrijk. Hier vindt de komende dagen ein-de-lijk een langverwacht staatsbezoek plaats!

Aankomst

We zien het vaker bij staatsbezoeken: nog voordat de officiële ontvangst plaatsvindt, zijn er door de bezoekende delegatie al heel wat bezoekjes afgelegd. Er moet immers ook gekeuveld worden met landgenoten die in het gastland wonen en werken. En soms, zoals groothertog Henri en koning Filip lieten zien bij het recente Luxemburgse bezoek aan België, kan het ook gewoon heel gezellig zijn om een dagje eerder bij elkaar op de koffie te gaan.

Zo werden de Japanse keizer Naruhito en zijn echtgenote, keizerin Masako, dit weekend al vastgelegd bij aankomst op het vliegveld Stansted, net buiten Londen. Zoet detail: het lijkt erop dat manlief z'n stropdas heeft afgestemd op de lichtblauwe outfit van z'n echtgenote. Aww!

Beeld: NL Beeld

Tegenslagen

Dat het keizerlijk paar alles uit hun bezoek wil halen is niet heel gek, want ze hebben er lang op moeten wachten. Origineel stond deze reis al op de planning voor 2020, en moest dit het eerste staatsbezoek zijn voor keizer Naruhito na zijn troonsbestijging. Vervolgens gooide de pandemie roet in het eten, en zodoende werd het bezoek flink achteruit geschoven. Eerder dit jaar maakten het Britse en Japanse hof bekend dat het langverwachte staatsbezoek eindelijk zou plaatsvinden eind juni.

Helaas kan het programma alsnog niet volledig doorgaan volgens de originele planning: eind mei kondigde de Britse prime minister Rishi Sunak namelijk aan dat er op 4 juli verkiezingen gaan plaatsvinden. Om niet af te leiden van de verkiezingen werden de agenda's te paleize grotendeels schoongeveegd, en regende het afzeggingen vanuit Buckingham Palace. Het langverwachte staatsbezoek kan gelukkig wél doorgaan, maar met een ingekort programma.

Gezellig druk

Desondanks ziet het ernaar uit dat Naruhito, Masako, Charles en Camilla een aantal drukke dagen voor de boeg hebben. Zo wordt het keizerlijk paar morgen verwelkomd door prins William bij hun hotel, en vindt vervolgens de officiële ontvangst plaats van het paar te Horse Guards Parade. Verder staan er morgen een kranslegging en een tour op de agenda, met als afsluiting natuurlijk een stralend staatsbanket.

Woensdag gaat het keizerlijk paar langs bij het Francis Crick Institute, een biomedisch onderzoekscentrum waar door het VK en Japan volop wordt samengewerkt. Daarna staat er nog een banket op het programma met allerhande bobo's en prominenten uit zowel de Londense politiek als het lokale zakenleven op de agenda.

Op donderdag nemen koning Charles en koningin Camilla officieel afscheid van hun gasten, en gaat het Japanse keizerspaar langs bij het V&A Museum, waar een tentoonstelling over de Japanse cultuur te zien is.

Toch is (ondanks een plechtig afscheid) hiermee de kous nog niet af: op vrijdag leggen Naruhito en Masako nog een bezoekje af aan de universiteit van Oxford, waar zij beiden zelf studeerden in hun jonge jaren. De Lord Chamberlain, de hoogste functionaris te paleize, neemt vervolgens nogmaals officieel afscheid van het keizerlijk paar namens de Britse koning.

Kortom: het keizerlijk paar hoeft zich geen moment te vervelen!

Bron: Royal Central | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Beeld: NL Beeld