Keizer Naruhito geeft toe: ‘De keizerlijke familie heeft een probleem’

De meest voor de hand liggende oplossing blijkt nog altijd een no go.

Wie een beetje up to date blijft met de Japanse vorstenfamilie, weet ongetwijfeld dat er daar al decennialang een vurige discussie wordt gevoerd over de troonopvolging. Nu zorgt een zeldzaam openhartige uitspraak van de Japanse keizer Naruhito over de kwestie voor flink opgetrokken wenkbrauwen.

Lege troon

Het zal voor royalty watchters geen nieuws zijn dat ’t in Japan flink rommelt aan het hof. Een plekje op de Chrysanten troon is namelijk alleen weggelegd voor mannelijke leden van de keizerlijke familie. Ondanks veel discussies worden deze regels ook anno 2024 nog in stand gehouden.

Aangezien de huidige keizer, Naruhito, en zijn vrouw, keizerin Masako, alleen een dochter hebben, leverde dat een flink probleem op. Daarbij geldt de regel dat vrouwen de keizerlijke familie moeten verlaten als zij trouwen met een ‘gewone man’. Maar ondertussen heeft de keizerlijke familie slechts weinig vorstelijke heren om uit te kiezen. Ondertussen staat de tijd niet stil. Van de zeventien leden van de keizerlijke familie zijn er inmiddels acht mensen zestigplussers.

Probleem

In een zeldzaam openhartig gesprek met de pers, vlak voor het keizerlijk paar richting Londen reist voor een staatsbezoek, stond Naruhito kort stil bij de kwestie. “Het aantal mannelijke leden van de keizerlijke familie loopt terug, ze worden ouder, en vrouwelijke leden verlaten de keizerlijke familie wanneer ze trouwen.”

“Door deze factoren loopt het aantal leden van de keizerlijke familie die publieke taken kunnen uitvoeren terug ten opzichte van eerder. Dit is een probleem dat verwant is aan de toekomst van de keizerlijke familie, maar ik wil me liever niet uitlaten over zaken aangaande het rechtsstelsel”, aldus de vorst.

Simpele oplossing

Eerder deze maand hebben politieke partijen van zowel de regering als de oppositie de discussie opgegeven. De meest voor de hand liggende optie, om dames simpelweg op te nemen in de troonopvolging, is hiermee wederom van tafel. Ondanks eindeloze discussies, verschillende succesvolle koninginnen door de jaren heen elders op de wereld, en de strijd voor gendergelijkheid die op veel vlakken al heel wat bereikt heeft, blijft dit een no go voor de conservatieve leden van de regerende partij.

De Japanse bevolking kijkt er volgens The Times echter anders naar: naar verluidt zou een gigantische 90% van de bevolking het eens zijn met een wetswijziging die het mogelijk maakt voor vrouwen om de troon te bestijgen. Wie weet: zou het dan tóch mogelijk worden voor prinses Aiko om in haar vaders voetsporen te volgen? Wij durven er bijna niet op te hopen….

Bron: The Times, The Daily Mail | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws