Maakt het leven mooier

Koning Harald en koningin Sonja 56 jaar getrouwd

Een bijzondere dag voor de Noorse koninklijke familie, want vandaag is het officieel 56 jaar geleden dat koning Harald en koningin Sonja elkaar het ja-woord gaven. Wij blikken terug op hun bijzondere liefdesverhaal.

Feest in Noorwegen: vandaag vieren koning Harald en koningin Sonja hun 56e huwelijksjubileum. Een behoorlijke mijlpaal natuurlijk, dus hoog tijd om even terug te blikken op het bijzondere liefdesverhaal van de twee.

Harald zet door

In de jaren 60 verloor Harald zijn hart aan burgermeisje Sonja Haraldson. Ze leerden elkaar kennen toen ze beide veertien jaar oud waren, en zo'n acht jaar later kwam de liefde tot bloei. Maar een huwelijk met een burgermeisje? Daar was niet iedereen blij mee. Sterker nog, koning Olav V verbood het.

Een groot deel van hun negen jaar (!) durende verkering moest hun romance geheim blijven. Uiteindelijk zette Harald zijn vader voor het blok door te melden dat hij ongetrouwd zou blijven als hij niet met Sonja mocht trouwen. Dit zou het einde van de Noorse monarchie en het regerende Huis van Glücksburg hebben betekend, omdat zijn zussen als vrouwen niet op de troon mochten. En dat ging Olaf V dan weer net iets te ver, dus hij ging morrend overstag. Overigens gebruikte kroonprins Haakon 32 jaar later exact hetzelfde dreigement om te mogen trouwen met alleenstaande moeder Mette-Marit. Het kost dan wat moeite, maar dan het levert je wel gelukkige Noorse royal huwelijken op.

Embed from Getty Images

Harald en Sonja, vlak na de aankondiging van hun verloving in 1968 (Beeld: Getty Images)

Royal wedding

Sonja en Harald trouwden in 1968 en kregen twee kinderen: prinses Märtha Louise (1971) en Haakon Magnus (1973). De twee trouwen in de Domkerk van Oslo. Het begin van een lang en gelukkig huwelijk!

Embed from Getty Images

Het bruidspaar verlaat de kathedraal in Oslo (Beeld: Getty Images)

Troonopvolger

Het is nog maar de vraag hoe lang Harald en Sonja zullen blijven regeren. Harald kampt al jaren met gezondheidsproblemen, en eerder werd bekend gemaakt dat hij zijn koninklijke taken permanent zou terugschalen. Toch lijkt het er nog niet op dat de koning van plan is het stokje door te geven.

Omdat destijds volgens de wet meisjes geen koningin konden worden, is Haakon de troonopvolger. Inmiddels is dat aangepast: Haakon’s dochter prinses Ingrid Alexandra wordt gewoon kroonprinses zodra Haakon zijn vader opvolgt. Maar daar zullen we waarschijnlijk dus nog even op moeten wachten. Voor nu wensen koning Harald en koningin Sonja in ieder geval een hele fijne jubileumdag én nog veel gezonde jaren toe!

Bron: Blauw Bloed, Beau Monde archief | Beeld: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff