Glamour met een knipoog

Een warm welkom in de landelijke keuken!

Een uitgebreid diner met de familie, een gezellige borrelavond met vrienden, onder het genot van thee en koekjes alle gebeurtenissen van de dag doornemen met het gezin; de landelijke keuken leent zich er helemaal voor. Met zijn natuurlijke materialen, zachte licht en een vleugje nostalgie heeft de landelijke keuken een warme sfeer waarin iedereen zich helemaal thuis voelt. 

Keuken

Wil jij die klassieke, gezellige sfeer ook in de keuken? Een landelijke keuken inrichten is eenvoudig. Je kunt zelfs elementen van je oude keuken opnieuw gebruiken; de landelijke stijl laat zich goed integreren met andere woonstijlen. Wel zo fijn als je geen zin hebt je oude keuken er uit te breken en een helemaal nieuwe te installeren. Bovendien is hergebruik ook beter voor het milieu en je portemonnee. Met deze tips creëer jij een landelijke sfeer in de keuken.

Natuurlijke materialen 

De landelijke keuken is geïnspireerd op de keukens van woonboerderijen in vroeger tijden. Daar leefde men dicht bij de natuur, en haalde deze ook naar binnen in de vorm van materialen. In de landelijke keuken zie je dus veel natuurlijke materialen zoals hout, wol en linnen. Een grote houten eettafel, raamdecoratie van linnen, een natuurstenen aanrechtblad; het zijn voorbeelden van het gebruik van natuurlijke materialen. Ze geven tegelijk een warme sfeer en authentieke uitstraling in de keuken.

Neutrale kleuren 

Lichte, rustige kleuren passen goed bij de gebruikte natuurlijke materialen. Denk aan beige, taupe, zand, oker en kleigrijs. Wil je iets donkerdere tinten, ga dan voor aardse kleuren. Pastelkleuren en poederachtige tinten geven juist een meer romantische sfeer. Ga niet voor drukke prints of veel verschillende kleuren, maar houd de ruimte rustig. Met neutrale, uni kleuren ademt de keuken een ontspannen sfeer. Accenten breng je aan met bijvoorbeeld koningsblauw en dieprood. Dit zijn de kleuren die je zag in keukens van gegoede boeren. Ze lieten zien dat de bewoners van de boerderij meer aanzien hadden.

Spelen met licht 

Vroeger had men op het platteland nog nauwelijks elektrisch licht. Mensen moesten het doen met het licht dat door het raam naar binnen kwam, en als het donker werd gingen de olielampen aan. Lekker veel daglicht is ook tegenwoordig fijn in de keuken. Het geeft een frisse, opgeruimde uitstraling en laat de keuken groter lijken. Zet dus geen grote plant op de vensterbank of een stoel voor het raam. Plaats de keukentafel juist dicht bij het raam, zodat je overdag aan de tafel geniet van natuurlijk licht.

Een groot raam kan ook ongewenst licht geven, bijvoorbeeld op warme dagen waarop de zon de keuken opwarmt, of als er een straatlantaarn voor het raam staat. En ligt het keukenraam aan de straat, dan heb je inkijk. Er zijn verschillende soorten raamdecoratie waarmee je ongewenste lichtinval en inkijk voorkomt, maar je toch natuurlijk licht in de keuken hebt. Houten jaloezieën bijvoorbeeld, houten shutters voor het raam of top down bottom up gordijnen, geven de mogelijkheid de mate van inkijk en lichtinval zelf te bepalen.

Authentieke accessoires 

Accessoires geven de landelijke keuken dat extra vleugje authenticiteit en nostalgie. Neem eens een kijkje bij de kringloop, kijk op websites voor tweedehands spullen of ga naar een boeldag op het platteland, en je vindt de leukste originele spullen. Een kolenkit voor in een hoek van de keuken bijvoorbeeld, emaille pannen als decoratie aan de muur of rieten eiermandjes maken een landelijke keuken helemaal af.

Lifestyle
  • Popi.nl