Glamour met een knipoog

Classic Fantastic: waarom de horsebit loafer van Gucci een essential is

In modeland is het een komen en gaan van trends en essentials. Toch zijn er een aantal klassiekers die al vele generaties meegaan, zoals de horsebit loafer van Gucci. Wist jij dat deze schoen zelfs werd gedragen door Marlene Dietrich en George Bush?

Gucci loafer

Gucci loafers zijn niet meer weg te denken uit het huidige straatbeeld. Voor liefhebbers van comfortabele, platte stappers is dit een absolute must-have. De schoen is na al die jaren nooit uit de mode geraakt en nog altijd even gewild, en dat maakt deze schoen een uitstekende investering. Tijd voor een beetje Gucci loafer-geschiedenis!

History

In 1953 breidde Aldo Gucci het modieuze familiebedrijf uit met een schoenenafdeling. Meest opvallende model was de horsebit loafer: een zwarte instapper met een miniatuur paardenbit op de wreef. Eerst waren vooral Amerikaanse (Wall Street) zakenmannen gecharmeerd van de schoen. Later volgden de vrouwen, onder leiding van filmsterren Marlene Dietrich en Greta Garbo. Het stoere zwarte model van toen bestaat nog steeds, al zijn er ook supervrouwelijke versies bijgekomen met uitbundige versieringen, waaronder bont.

Facts

  • In het begin waren de loafers alleen in de Amerikaanse Gucci boetiek te koop, gevestigd in New York, op de hoek van 58th Street en Fifth Avenue.
  • De schoenen zijn verkrijgbaar vanaf 820 euro, het duurste exemplaar van dit moment kost 1.200 euro en heeft een jaren zeventig plateauzool van 14 centimeter.
  • Van George Bush tot rapper Wiz Khalifa. Van queen Elizabeth tot Madonna. De Gucci loafer wordt gedragen door vogels van diverse pluimage.

Juicy

  1. Op haar eerste dag naar de kleuterschool droeg Penelope, de dochter van Kourtney Kardashian, de kinderversie à 400 euro per paar. Not done, aldus de moedermaffia.
  2. In 2018 sleepte Gucci een Chinese fabrikant voor de rechter die fake exemplaren maakte. Gucci won de rechtszaak en alle Chinese schoenen moesten vernietigd worden. Een unicum in modeland.
  3. Gucci was not amused toen het Britse parlementslid George Galloway de Dalai Lama omschreef als ‘een fraudeur op Gucci-schoenen’.

Niet alleen past de schoen bij iedere outfit, ook behouden de loafers hun waarde. Genoeg redenen om deze klassieker aan je schoenen-garderobe toe te voegen!

Fashion
  • Beau Monde
  • Adobe Stock