slogan

Japan: prinses Mako stelt verloving uit

::

Het is een sterk staaltje noblesse oblige: je eigen geluk opzij zetten voor volk en vaderland. Prinses Mako schikte zich in de omstandigheden én het weerbericht.

Dat prinses Mako en haar vriend Kei Komuro trouwplannen hebben, was al bekend. Het wachten was op de officiële aankondiging van hun verloving. De oudste kleindochter van keizer Akihito zou oorspronkelijk een week geleden voor het voetlicht treden met haar geliefde. Op aandringen van het Keizerlijk Hof en met instemming van de keizer en van het paar is de verloving uitgesteld.

Dit is Kei

© ANP

Reden is het noodweer dat het zuiden van Japan heeft getroffen en waarbij verschillende mensen om het leven zijn gekomen. 'Uit consideratie voor het lijden van de mensen in het door noodweer getroffen gebied heeft het paar besloten de aankondiging van de verloving uit te stellen', aldus een verklaring van het hof. Een nieuwe datum is nog niet bekend gemaakt.

Even geduld, AUB

© ANP

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de keizer bij de officiële aankondiging ook formeel zijn toestemming zou geven voor de verloving van de dochter van zijn jongste zoon prins Akishino. Daarna zou het Hofagentschap het nieuws bekend maken, waarna prinses Mako (hier links op de tweede rij) en haar verloofde een straks geregisseerde persconferentie zouden geven. Dat zou tevens de eerste keer zijn dat Mako en Kei, die elkaar tijdens hun studie hebben leren kennen, samen in het openbaar verschenen. En dat zou er ongeveer zo uit hebben gezien als de reuze kleurrijke en spontane familiefoto van dit jaar.

Leuke royal 

© ANP

Het huwelijk van Mako staat gepland voor volgend jaar. De prinses verdwijnt dan automatisch uit het keizershuis dat met het huwelijk van ieder vrouwelijk lid weer een stukje kleiner wordt. Prinsen kunnen na hun huwelijk wel lid blijven, prinsessen niet. Het zal een gemis zijn, want prinses Mako is een leuke royal die uitstekende PR voor het keizerlijk huis verricht, onlangs nog in Bhutan.

Lees ook: 

Openingsbeeld ©  ANP, Bron: ANP