slogan

Zweden: Victoria viert 40ste verjaardag groots

::

Zweedse kroonprinses Victoria viert vandaag haar 40ste verjaardag. En is al geëerd met saluutschoten in het hele land en een rijtocht door Stockholm. Vanavond volgt nog een groot muzikaal feest op Öland. Victoria trakteert ook, op vele fotomomentjes, mét haar gezin.

De dag begon al vroeg met een dankdienst waar zo'n beetje de hele Zweedse koninklijke familie bij aanwezig was. Het kroonprinsesselijke gezin was beeldig gestyled, de jarige jet droeg volgens Svenskdam couture van Pär Engsheden en prins Oscar dacht er duidelijk weer het zijne van. Love de aanzet tot een eyeroll van ↓ prinses Estelle, 

© Getty Images

Prins Oscar droeg het pakje dat prins Nicolas droeg naar de doop van Oscar. Het is waarschijnlijk ooit van prins Carl Philip geweest, de Zwoyals zijn dol op het recyclen van oude kinderkleding, #nostalgie, #continuïteit.

© Getty Images

Ook van de partij waren prinses Madeleine en Chris, die met prinses Leonore en prins Nicolas uit Londen waren overgekomen om de festiviteiten te vieren. We kunnen er niet over uit hoe Nicolas is gegroeid en hoe stil Leonore tijdens de dienst was - een hele prestatie voor deze adorable draaitol. Madeleine droeg een Erdem-met-een-matje die ook in het bezit is van prinses Marie van Denemarken. 

© Getty Images

Prins Alexander stond garant voor de gebruikelijke gezelligheid, maar zat uitsluitend bij zijn vader op de arm. Prinses Sofia wordt een beetje gespaard, omdat haar zwangerschap inmiddels al behoorlijk ver is gevorderd:

© Getty Images

Zowel prinses Sofia als prins Carl Philip kijken erg uit naar de komst van hun tweede kindje "ook omdat de eerste zo ontzettend leuk is," aldus de trotse vader. 

© Getty Images

De tantes Bernadotte waren samen uitgerukt: van links naar rechts prinses Christina, prinses Birgitta en prinses Desiree. De man is Tord Magnuson, de man van prinses Christina. De Zwoyals waren zichtbaar blij dat Christina erbij kon zijn, ze wordt sinds vorig jaar behandeld voor chronische lymfatische leukemie, een vorm van bloedkanker.  

 

© Getty Images

Na de dienst was er een wuifmomentje op het paleisbalkon, waar ook prinses Estelle vrolijk aan meedeed.

© Getty Images

Daarna maakte Victoria een tocht per koets door de stad, om zich een beetje leuk te laten toejuichend door haar aanstaande onderdanen. Prins Oscar zat ook in de koets, je ziet hier prins Daniel een oogje in het zeil houden. 

En zo zag dat er dus uit voor prins Daniel: deze foto maakte hij zelf. 

© ANP

De Zweedse premier Stefan Lofven kwam naar de receptie en kreeg keurig een hand van Estelle. Prins Oscar was tijdelijk afgevoerd, vermoedelijk om even een dutje te doen.

© Getty Images

Voor de festiviteiten 's avonds was prins Oscar bij de nanny gebleven. De jarige en haar moeder hadden zich voor het muzikale feest in Borgholm omgekleed in traditionele kleding. 

© Getty Images

En Estelle kon rekenen op een extra dikke kus, vast omdat ze al de hele dag zo lief was geweest. 

© PPE Agency / Nieboer

Zweden keek al weken uit naar de veertigste verjaardag van Victoria en zijzelf ook, gezien het feit dat ze gul heeft meegewerkt aan fotosessies, interviews en documentaires. Ook haar nearest & dearest hebben zich uitgesproken over de kroonprinses, waarbij haar man prins Daniel het niet droog hield: het is grote liefde tussen die twee, kijk maar:

 

Een van de leukste specials die rond deze tijd verschijnt, is die van Expressen. De krant sprak zo’n dertig vrienden, bekenden, collega’s en docenten van de kroonprinses. Zij omschrijven haar onder meer als ambitieus en oprecht geïnteresseerd.


© ANP

In de special is ook ruimte voor anekdotes. Zo vertelt hofpredikant Hans Rhodin over een zomerkamp dat Victoria als vijftienjarige bijwoonde. Toen Rhodin een vrijwilliger zocht om de wc’s schoon te maken, stak de kroonprinses als eerste haar hand op. "Ze maakte ook de bedden op en deed de afwas, net als ieder ander.

Volgens Rhodin zit Victoria de laatste jaren goed in haar vel. "Ze is erg gelukkig met haar gezin." Een hofmedewerker beaamt dat. "Het is zeldzaam om haar zonder de kinderen te zien. Ze is een aanwezige, betrokken moeder."

Documentaire 

 

De Duitse ZDF heeft een mooie documentaire over Victoria gemaakt. 

Lees ook: 

 

Openingsbeeld © Getty Images