Uit de oude doos: Carice van Houten in haar jongere jaren

De actrice was vroeger al net zo knap als nu!

We kennen Carice van Houten als misschien wel de beste actrice van Hollandse bodem. Ze schitterde in Nederlandse producties als Alles is Liefde, maar was zelfs ook te zien in Game of Thrones, waar ze er ongekend mooi uitzag. Maar hoe zag Carice er vroeger eigenlijk uit?

Kunstzinnig

Als dochter van schrijver, musicoloog en filmhistoricus Theodore van Houten groeide Carice samen met haar zusje Jelka op met kunst en cultuur. Het was dan ook geen verrassing dat ze als klein meisje een carrière ambieerde in die sector. Ze wist het zeker: ze zou óf schrijfster, óf actrice worden. En die laatste droom is uitgekomen.

Carrière

Tijdens de middelbare schoolperiode stond Carice al meerdere keren op het toneel, en toen ze startte met de Kleinkunstacademie in Amsterdam ging het snel. In het derde jaar van haar opleiding werd ze opgemerkt door Martin Koolhoven. De bekende regisseur bood haar een auditie voor de telefilm Suzy Q, waarvoor ze uiteindelijk de hoofdrol kreeg. Koolhoven noemde de brunette toen al een “zuiver talent dat heel puur speelt” – terwijl Carice zelf zei “maar wat te doen”.

En wat begon als een onschuldige rol in een Nederlandse film, werd een flitsende internationale carrière. Carice speelde niet alleen in Nederlandse producties als Alles is LiefdeZwartboek en Minoes, maar mag zich ook trotse actrice noemen van internationale titels als Game of Thrones. Inmiddels houdt Carice zich overigens ook met andere dingen bezig: onlangs maakte ze bekend samen met haar beste vriendin Halina Reijn een podcast te starten.

Liefdesleven

Ook het liefdesleven van de actrice heeft niet stilgestaan. Carice was vanaf 2006 drie jaar samen met de Duitse acteur Sebastian Koch, en van 2013 tot 2015 deelde ze haar liefde met Kees van Nieuwkerk (inderdaad, de zoon van). Tijdens de opnames van Brimstone werd alles anders: toen werd Carice verliefd op medespeler Guy Pierce. Met hem kreeg ze in 2016 een zoontje.

Uit de oude doos

Hoewel het Instagram-account van Carice de passief-agressieve naam Leavecaricealone draagt, lijkt ze het niet erg te vinden om stukjes van haar leven met haar 1,2 miljoen (!) volgers te delen. Met enige regelmaat post ze de meest uiteenlopende berichten: van trailers van producties waarin ze speelt, tot prachtige portretfoto’s en kiekjes van haar familie en vrienden. En ook van haar verleden maakt de actrice geen geheim, want we zien regelmatig wat kiekjes uit de oude doos op haar Insta voorbijkomen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Carice van Houten (@leavecaricealone)

Zoals deze lieve foto bijvoorbeeld. Een schattig snoetje, bolle wangen én een blonde coupe – iets wat duidelijk van korte duur was, want inmiddels kennen we Carice als een rasechte brunette, in tegenstelling tot zus Jelka van Houten, die als blondine door het leven gaat. “Probably around 1979”, schrijft de actrice bij de foto. Simpel rekensommetje: Carice moet hier dus ongeveer drie jaar oud zijn geweest.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Carice van Houten (@leavecaricealone)

Deze foto is waarschijnlijk een aantal jaren later gemaakt, want inmiddels lijkt Carice haar blonde haren te zijn kwijtgeraakt. In plaats daarvan bedekt ze haar bruine coupe met een enorme pet. “Shy but grumpy”, luidt haar caption bij de foto, die – gezien de bekende duinen op de achtergrond – waarschijnlijk op Terschelling of Ameland is genomen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Carice van Houten (@leavecaricealone)

En tot slot een kiekje op 17-jarige leeftijd, waardoor we bijna van onze stoel worden geblazen. Want wat was ze toen al knap! Al met al lijkt Carice maar weinig veranderd te zijn door de jaren heen. Some people don’t age…

Bron: Wikipedia, Instagram @leavecaricealone | Beeld: NL Beeld / BrunoPress, Instagram @leavecaricealone

Laatste nieuws