Tiara Day! Zó wordt een kroon een ketting

Het is even priegelen, maar dan heb je ook wat.

Lees ook

Ter ere van Tiara Day laat de afdeling Historic Royal Palaces van de Queen even zien hoe je van een tiara een collier maakt.

Veel tiara's kunnen op meerdere manieren worden gedragen. Het zijn een soort royal bouwpakketjes: er kunnen andere stenen of parels op worden gezet, er kan een extra rand onder worden gezet om hem hoger te maken en er kunnen vaak ook onderdelen los van worden gedragen, bijvoorbeeld als broche.

Populair is de multifunctionele tiara die ook als collier kan worden gedragen. De Kokoshnik van de Windsors is er zo eentje, uit het einde van de 19de eeuw. En hier zie je hoe hij met even prutsen van een hoofdsieraad tot een halssieraad wordt omgetoverd.

De Kokoshnik Tiara is niet de enige die hoog en laag kan worden gedragen, ook prinses Mary van Denemarken heeft er eentje, zelf gekocht op een veiling. 

Prins Albert liet als huwelijkscadeau de Ocean Tiara maken voor prinses Charlene. Het is een schitterend stuk, maar ze draagt op zich al weinig sieraden en heeft niets met de tiara: als ze hem draagt, is het als ketting.

Ook de Oranjes hebben zo'n stuk in de collectie: de Pauwenstaart Tiara kan tevens worden gedragen als collier.

 

Foto's © ANP, Koninklijk Huis, Getty Images, Kongehuset 

Laatste nieuws

Zie ook