Baby Sussex is geboren!

Royal Rompertjes Alert! Het kindje van prins Harry en hertogin Meghan is gearriveerd.

Lees ook

Het is zover, de Britse koninklijke familie is een lid rijker, nu prins Harry en hertogin Meghan ouders zijn geworden van een jongen!

De Sussex'jes hebben een zoontje gekregen. Op het Instagramaccount van het stel staat een officieel bericht.  

Het jongetje kwam om 05.26 uur Engelse tijd (dat is een uur eerder dan in Nederland) ter wereld. Volgens de Daily Mail is Meghan, die een week eerder was uitgerekend, zondag in het geheim naar een ziekenhuis in Londen gebracht. Vermoedelijk gaat het om het Portland, waar ook prinses Beatrice en Eugenie van York zijn geboren. Zelfs de 'senior royals' (de Queen, Charles) zouden hiervan niet op de hoogte zijn geweest. Enkele uren na de bevalling keerden de Sussex'jes, weer onder de radar, terug naar Frogmore Cottage. 

Prins Harry is 'over the moon', zoveel is duidelijk. Hij zei: “Meghan and myself had a baby boy this morning. “It’s been the most amazing experience I could ever imagine. “How any woman does what they do is beyond comprehension.”

Trotse oma Doria kan tegenwoordig op The Royal Family rekenen voor haar woordvoering.

En ook de rest van de families is inmiddels op de hoogte en in de wolken met de nieuwe aanwinst.

De pers was dermate lamgeslagen van het lange wachten, dan wel de opwinding dat zelfs kwaliteitskranten de gebroeders Wales door elkaar haalden.

Volgens het protocol is eerst de Queen door Harry op de hoogte gesteld van de komst van haar achterkleinkind, die zevende in de lijn van troonopvolging is, achter zijn vader Harry (6), neef prins Louis (5), nichtje prinses Charlotte (4), neef prins George (3), oom prins William (2) en opa kroonprins Charles (1).

Meghans moeder, Doria Ragland, was al in Windsor gearriveerd om haar dochter bij te staan.

Later op de dag werd de geboorte officieel bekend gemaakt aan het volk via een verklaring op een ezel bij Buckingham Palace.

Op de naam moet nog even worden gewacht. Die moet eerst worden voorgelegd aan koningin Elizabeth. Aangezien de baby ver verwijderd is van de troon, hebben Harry en Meghan aardig wat vrijheid in het kiezen van namen. Het ligt voor de hand dat Boy Sussex vier namen zal krijgen: een vernoeming naar een beroemd verwant familielid, twee vernoemingen naar dierbare familieleden en een zelfgekozen naam. De achternaam voor dagelijks gebruik zal Sussex worden.

De Queen beslist ook over de titel van het kindje. George, Charlotte en Louis zijn sinds hun geboorte allemaal Koninklijke Hoogheden, als kinderen van de beoogd troonopvolger. Beatrice en Eugenie werden prinses van York, maar de kinderen van prins Edward kregen de lagere titel van lady en burggraaf en de kinderen van prinses Anne gaan zelfs helemaal zonder door het leven, op verzoek van hun ouders. Als oudste zoon van de hertog van Sussex kan de baby de 'ondertitel' van zijn vader krijgen: graaf van Dumbarton (hoewel hij dat wettelijk pas wordt als Harry is overleden). Als er de Queen er niet meer is en Charles III regeert, kan het zijn dat hij alsnog een upgrade tot prins krijgt, dat is te zijner tijd aan de soeverein.

Wat de voorkeur van Harry en Meghan heeft is niet bekend, maar gezien de moeite die Harry zelf heeft gehad met lid van de koninklijke familie zijn, ligt het niet voor de hand dat ze op een hoge titel zullen mikken, om hun kind zoveel mogelijk vrijheid en een eigen leven te kunnen gunnen.

Prins Harry en hertogin Meghan zijn in mei 2018 getrouwd. Op 15 oktober, twee dagen na Bump Sussex was gespot tijdens het huwelijk van Harry's nichtje prinses Eugenie van York, werd bekend gemaakt dat ze een kindje verwachten. Het weerhield Meghan niet van een pittige 16-daagse tournee door Australië, vele werkbezoeken, een enorme renovatie en een verhuizing van Kensington Palace in Londen naar Frogmore Cottage in Windsor.

 

Foto's © ANP, BSR Agency, The Royal Family

Laatste nieuws

Zie ook