Gala! Koningin Margrethe’s kickstart van 2019

Hare Majesteit rukte kordaat uit, in haar foutste bontje en de Kleur van het Jaar.

Lees ook

Niks niet uitbuiken en langzaam in het nieuwe jaar komen, koningin Margrethe van Denemarken houdt van aanpakken, dus meteen op 1 januari was de eerste nieuwjaarsreceptie al.

In de Ridderzaal het Christian VII Paleis van Amalienborg ontving Hare Majesteit haar regering, de topfunctionarissen van Denemarken en het management van de Rekenkamer voor de traditionele 'nytårstaffel'.

Zo voortvarend aan het nieuwe jaar beginnen is een traditie die teruggaat tot de 17de eeuw, toen het nog daadwerkelijk een avond voor Deense ridders was. De aankomst van de gasten werd live uitgezonden.

Deze minister had misschien even zijn kleding moeten checken voor hij zich live liet interviewen op de achterbank.

En deze gast wilde de bijzondere gebeurtenis toch even vastleggen.

Ook de familie moest er meteen aan geloven: in de krul, tiara op, avondjurk aan en shinen voor volk en vaderland. Prins Joachim en prinses Marie, in glamoureus crème en goud van Rikke Gudnitz, waren de eersten van de koninklijke familie die arriveerden…

…gevolgd door kroonprins Frederik en kroonprinses Mary. Die brak met haar eigen traditie en droeg niet de robijnen parure, maar het multistuk dat ook als collier kan worden gedragen. Ze kocht het zelf op een veiling, een jaar of wat terug. Haar  nieuwe jurk is van Jesper Høvring en meer 'gala-camouflage' met varenmotieven  dan 'feestelijk'…

…maar hij viel wel heel mooi. 

In het filmpje zie je hoe de prinsen even voor de vorm de wacht inspecteren, terwijl de prinsessen kies een stapje opzij doen.

En uiteindelijk arriveerde ook het Koninklijke Klapstuk in de persoon van Hare Majesteit, gastvrouw en kickstarter van het Deense royal jaar. Margrethe was luisterrijk als altijd in koraal – de kleur van het jaar volgens Pantone, hoe on trend is dat?! –  de Pearl Poire Tiara en een fout bontje.

De jurk droeg ze vorig jaar voor het eerst, voor het galadiner van kroonprins Frederiks 50ste verjaardag, toen met de gouden Naasut Tiara.

Naast handje geven, kniksje doen en de beste wensen overbrengen, wordt er ook een vorkje geprikt. Hier zie je hoe de zaal gereed wordt gemaakt voor het galadiner. 

 

Foto's © PPE Agency, label ID's HeavenLM

 

Laatste nieuws

Zie ook