Debuut voor prinses Delphine

De halfzus van koning Filip is voor het eerst aanwezig bij de Belgische nationale feestdag.

Voorzichtig beginnen de Belgische royals de nieuwste prinses op te nemen in hun midden. Voor 't eerst krijgt prinses Delphine een plekje bij haar familie tijdens de nationale feestdag, een 'symbolische gebeurtenis.'

Prinses Delphine

Sinds vorig jaar heeft België er een prinses bij: Delphine, de buitenechtelijke dochter van koning Albert II, kreeg na jarenlange strijd erkenning. De 53-jarige kunstenares verwachtte niet dat haar lang verloren, koninklijke familie haar snel in de armen zou sluiten, maar de Belgische royals lijken nu toch een beetje op te warmen voor hun nieuwste familielid.

Deze week maakte het paleis van Laken in ieder geval bekend dat prinses Delphine zich tussen de andere royals zal mengen tijdens de nationale feestdag. “Een symbolische gebeurtenis”, noemt koningshuiskenner Jo De Poorter het in HLN. Een kille bedoening hoeft het volgens hem niet te worden: “Koning Filip en de andere leden zijn getraind om met ongemakken om te gaan.”

Lage verwachtingen

Een grote stap is het hoe dan ook, want prinses Delphine had niet verwacht zich daadwerkelijk bij de royals te voegen toen ze eindelijk haar rechtmatige titel mocht gebruiken. “Als het Koninklijk Huis mij open en warm uitnodigt, kom ik heel graag langs. Maar het moet wel zijn, omdat ze het willen, niet omdat ze gedwongen worden”, vertelde de prinses in een interview met LeSoir. Ze kon niet vaak genoeg benadrukken dat ze nooit uit was op titels, geld of leuke royal taken, slechts op erkenning.

Halfbroer koning Filip deed zijn best om de kersverse prinses een warm welkom te heten door haar al snel na de erkenning uit te nodigen in het Kasteel van Laken.

Hoewel daarna nadrukkelijk werd gezegd dat de band 'zich verder in familieverband' zal ontwikkelen, krijgen we prinses Delphine nu tóch te zien bij een officiële gelegenheid.

“Ik denk dat koning Filip echt trendsetter is, voor alle monarchieën”, vertelt royaltydeskundige Brigitte Balfoort aan HLN. “Nergens anders zie je dat zo iemand echt voor officiële gelegenheden wordt uitgenodigd. Prins Albert van Monaco gaat weleens naar een galafeest of zo met zijn biologische, buitenechtelijke dochter, maar bij officiële zaken ga je die kinderen niet zien. Koning Filip heeft er natuurlijk niet rechtstreeks iets mee te maken, dus voor hem is het een stukje makkelijker.”

Bron: HLN | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws