Kroonprinses Victoria, koningin der peetmoeders

De jarige Victoria van Zweden heeft met vele Europese royals wel een linkje.

Happy birthday, Victoria! De Zweedse kroonprinses blaast vandaag 44 kaarsjes uit en kan op felicitaties vanuit heel Europa rekenen. Victoria is met haar achttien (!) peetkinderen van over het hele continent bij uitstek de Queen of Godmothers.

Geliefd & gedoopt

Niet alleen in thuisland Zweden wordt de jarige Victoria ieder jaar steevast verkozen tot de meest populaire royal, ook bij andere koningshuizen is de kroonprinses geliefd. Vandaar dat er regelmatig een brief bij haar op de paleismat valt met de vraag of ze wéér een klein prinsje of prinsesje kan dopen. Prinses Victoria heeft het er maar druk mee – inmiddels heeft ze in bijna iedere andere Europese monarchie wel een petekind rondlopen. Daaronder vallen ook drie toekomstige koningen en koninginnen.

In de voetsporen

Aangezien prinses Victoria zelf een dag op de troon zit, is ze natuurlijk een leuke peettante-partij voor andere toekomstige vorsten. Vooral in de zeroes hopte de Zweedse kroonprinses van doop naar doop: in 2004 waren het future queens Amalia der Nederlanden en Ingrid-Alexandra van Noorwegen die Victoria als peetouder kregen, in 2006 prins Christian, de toekomstige koning van Denemarken. De ouders van deze drie royal spruiten mochten dan weer als peetouders fungeren voor Victoria's oudste dochter prinses Estelle. Echte ruilhandel!

Daarnaast vervult Victoria haar taken als peettante voor nog een handjevol andere koninklijke kinderen die geen troonopvolgers zijn: prinses Eleonore van België, prins Constantijn Alexios van Griekenland en Denemarken, de Duitse prinses Katharina van Saxe-Coburg en Gotha én haar eigen neefjes en nichtjes. Naast tante is kroonprinses Victoria ook peettante voor prinses Leonore, de oudste dochter van zus Madeleine, en prins Alexander, de oudste zoon van broer Carl Philip.

De doop van prins Alexander. Foto: Mattias Edwall, Kungahuset.se

Ook door de familie van moederskant is Vic regelmatig gevraagd als peetouder en dan zijn er nog een paar naaste vriendinnen die de toekomstige koningin van Zweden een geschikte godmother vonden voor hun kroost.

Het koningschap laat nog even op zich wachten, maar je begint je af te vragen of Victoria überhaupt tijd heeft om aan het hoofd van een land te staan als ze achttien petekinderen heeft naar wie ze bij de vleet verjaardagscadeautjes en goede adviezen moet sturen. Gelukkig voor haar is ze vandaag zélf degene die het stralende middelpunt mag zijn. Van harte, Hennes Kunglig Höghet!

Bron: Royal Central | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws