Wil je weten: drie Oranje prinsessen veranderden ooit hun namen

Het scheelde weinig of de Oranjes hadden een prinses Petra in hun midden gehad.

Lees ook

Je naam veranderen als prinses of prins is een trend die al eeuwen de ronde doet.

Schreven we eerder al dat de 'Windsors' zo'n decennia geleden al hun naam veranderden. Back in the days was een voornaam of een 'House of York' genoeg. Maar 'House of Saxe-Coburg-Gotha' klonk toch iets te Duits in de oren van koning George V. En dat was anno 1917 nogal not done, dat begrijp je misschien wel. Windsor Castle was één van de hoofdresidenties. Eén en één is twee, dus vandaar dat het voor de familie niet erg moeilijk was om Windsor als achternaam aan te nemen. Toen Elizabeth op de Britse troon kwam vond ze het heel belangrijk om de naam van Philip (Mountbatten) eraan toe te voegen, et voilà, Mountbatten-Windsor was geboren. Maar niet alleen bij het Britse koningshuis vindt er weleens een wisseling van naam plaats. Ook bij de Oranjes komt dit regelmatig voor.

Prinses Christina

De jongste zus van prinses Beatrix, prinses Irene en prinses Margriet kennen we allemaal als prinses Christina. Toch werd ze haar eerste twintig levensjaren prinses Marijke genoemd, waarbij de naam Christina diende als haar tweede naam. Ze koos ervoor om deze aan te passen, dat ze 'Marijke' te zoet en te kinderachtig vond klinken.

Prinses Laurentien

Het scheelde niet weinig of prins Constantijn had 'prinses Petra' aan zijn zijde gehad. De vrouw van de prins heette vanaf haar geboorte Petra Brinkhorst, maar helaas vond ze haar naam niet mooi en bedacht ze op een creatieve manier een 'nieuwe' naam voor zichzelf. Zo kwam ze op de naam Laurentien door de namen van haar ouders te combineren: Laurens Jan en Jantien. Mooi gebaar!

Prinses Mabel

Prinses Mabel deed geen aanpassing op haar naam, maar op haar achternaam. De prinses, die in 2004 trouwde met prins Friso, wordt sinds het huwelijk vaak Mabel van Oranje genoemd en veel mensen leven in de veronderstelling dat ze daarvoor Mabel Wisse Smit heette. Zo werd ze echter niet geboren: Wisse Smit is de achternaam van haar stiefvader. Die naam nam ze aan een tijd nadat haar eigen vader was overleden. Eigenlijk heet prinses Mabel namelijk Los, en was haar volledige naam Mabel Martine Los.

Bron: Libelle, Wikipedia | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook