Oh dear: prins Charles krijgt grote beschuldiging aan zijn broek

Welke royal maakte er opmerkingen over de huidskleur van Harry en Meghans kinderen? Volgens een nieuw boek was het niemand minder dan prins Charles.

Lees ook

Het was een grote schok binnen én buiten het paleis toen prins Harry en Meghan Markle eerder dit jaar onthulden dat een royal een opmerking had gemaakt over de huidskleur van hun zoontje. Wie dat was, wilden de Sussex'jes niet delen, maar een nieuw boek wijst prins Charles aan als de schuldige.

Na het Oprah-interview

In maart dit jaar vertelde Meghan, Duchess of Sussex, aan Oprah Winfrey over de moeilijke tijd die ze in het paleis had gehad. Onder andere over het racisme dat zij en haar (destijds ongeboren) kind binnen de familie ondervonden. “Er waren gesprekken met Harry over hoe donker de huidskleur van Archie zou zijn wanneer hij geboren zou worden”, liet Meghan onder andere weten. Ze wilde niet zeggen wie degene was die zich 'zorgen zou maken' om de huidskleur van de jonge royal, om gezichtsverlies voor die persoon te voorkomen. Wel lieten Harry en Meghan later weten dat het niet om Queen Elizabeth of prins Philip ging. Royaltykenner en excentriek Lady Colin Campbell beschuldigde prinses Anne, de tante van prins Harry, van de racistische uitspraken, maar volgens een nieuw boek was het juist prins Charles.

Eigen leven

Wie het was, zullen we natuurlijk niet weten zolang de Britse royals zelf hun mond wijselijk gesloten houden. Maar ook maanden na de Oprah-uitzending wordt er nog volop gespeculeerd wie de beruchte uitspraken over Archie's huidskleur heeft gedaan. Volgens Christopher Andersen, auteur van het net verschenen boek Brothers and Wives: Inside the Private Lives of William, Kate, Harry and Meghan', was het prins Charles die ooit begon over de huidskleur van zijn kleinkinderen. Na de verloving van Harry en Meghan zou hij aan Camilla hebben gevraagd hoe hun kinderen eruit zouden gaan zien, en daarbij ook hoe donker zijn huid zou zijn. Volgens de auteur ging deze opmerking vervolgens een eigen leven leiden onder het paleispersoneel. “De vraag die gesteld werd door Charles, weerklonk op minder onschuldige manier in de gangen van Buckingham Palace”, schrijft Andersen. “Hun roddels gingen over hoe de royals in de rest van de wereld bekeken zouden worden wanneer er Afro-Amerikaans bloed in de mix kwam.”

Harry, Meghan en Archie. Beeld: BrunoPress

Volgens Andersen zouden de roddels op die manier ook prins Harry hebben bereikt. Toen hij zijn vader aansprak op de ongeoorloofde opmerkingen, zou prins Charles hem als 'overgevoelig' hebben weggezet, meent de auteur.

Maar hoe Andersen aan die inside information komt, daar zetten we grote vraagtekens bij. Ook het paleis wil de geruchten over prins Charles met de grond gelijkmaken. Aan The New York Post vertelt een woordvoerder van prins Charles dat het boek 'fictie is en geen verdere commentaren waard. We reageren nooit op claims uit dit soort boeken, want we willen die absoluut geen vorm van autoriteit of geloofwaardigheid toekennen.' Er wordt zelfs geschreven dat de auteur zich een rechtszaak op de hals heeft gehaald met zijn boek, omdat laster wettelijk strafbaar is.

Prins Charles en zijn kleinkinderen

Schuldig of niet, het lijkt er in ieder geval niet op dat prins Charles zijn Amerikaanse kleinkinderen dit jaar nog te zien krijgt. Paleispersoneel liet afgelopen week doorschemeren dat prins Harry, hertogin Meghan, Archie en Lili toch geen kerst in Engeland zullen vieren. Na alle ophef van het afgelopen jaar zit een vredig kerstfeest er niet in voor de Windsors…

Bron: HLN, Page Six | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook