Exclusief! Heleen van Royen: ‘Mensen zijn verbaasd dat ik zo’n normale, verstandige dochter heb’

Heleen en dochter Olivia in gesprek over schaamte, seks en showbizz.

Stel je voor: je moeder staat met je vader naakt in Playboy. Of: ze gaat daten met een piepjonge rockgod. Of: ze exposeert een foto van haar gebruikte tampon. Olivia (29) maakte het állemaal mee. Haar moeder is de succesvolle schrijfster Heleen van Royen (56). En blijkt een geweldige oma! Een gesprek met moeder en dochter over schaamte, seks en showbizz.

Het volledige gesprek lees je in de nieuwste Beau Monde. Verkrijgbaar vanaf woensdag 5 januari in winkels en online.

‘Veel mensen zijn jaloers op onze relatie’

Hoe is het om Heleen van Royen als moeder te hebben? Of als oma van je kind? Beau Monde sprak Heleen en haar dochter Olivia over hun ijzersterke band. “In mijn puberteit was het een typische moeder-dochter relatie. We ruzieden over dingen waar pubers over ruziën. De scheiding van mijn ouders was een lastige periode, maar nu zou ik onze band als ‘zeer hecht’ omschrijven”, vertelt Olivia. “We spreken elkaar vaak en laatst zijn we met zijn tweeën naar Portugal geweest. Dat soort tripjes doen we regelmatig. Veel mensen zijn jaloers op onze relatie. Zo kan mijn moeder vaak oppassen en ze doet veel leuke dingen met me.”  Dat oppassen is geen probleem voor de schrijfster. “Net nadat ik zelf twee kinderen had gebaard, verheugde ik me er al op om oma te worden.” Ze is dól op haar kleinzoon, Spencer, en er is nu ook een tweede op komst.

Hate her or love her

Volgens omstanders valt de appel ver van de boom, vertelt Olivia: “Mijn moeder is een ‘you hate her or you love her’ persoon. Vaak krijg ik de vraag: ‘Hoe kan het dat jij de dochter van Heleen van Royen bent?’” Heleen: “Mensen zijn verbaasd dat ik zo’n normale, rustige, verstandige dochter op de wereld heb gezet.”

“Er zijn zoveel vooroordelen. Toen ik achttien was, vond ik dat lastiger dan nu. Nu ben ik vooral heel trots,” vervolgt Olivia. Al was er voor die trots ook wel eens schaamte. “Toen ze in Playboy stond samen met mijn vader. Trots was ik allerminst en ik dacht dan ook niet: die ga ik eens gezellig uitdelen op school.” En hoe pakte Heleen dat aan als moeder? “Olivia en Sam waren nog jong. Ik heb ze toen wel uitgelegd dat ik naakt ging poseren voor een blad. Het was een lekker zakcentje. Ook Ton vond het een prima idee, die zei: ‘Zeker doen.’ Ik dacht: leuk, maar als ik in mijn blote kont moet, dan ga jij ook. Mensen zeggen dan: ‘Och, die arme kinderen.’ Maar nee hoor, die kinderen mochten lekker mee naar de shoot op Ibiza en hebben daar een heerlijke week vakantie gehad.”

Feministisch statement

“Ik zou Playboy geen dieptepunt willen noemen, maar het is wel een uiterste. Daarna valt alles mee”, lacht Olivia. “Wel vond ik de bloedende tampon en het uitbrengen van haar seksdagboek vrij gênant. Vind ik het leuk? Nee. Vind ik het mooi dat er zo’n boek is? Ja, ik vind het een mooi, feministisch statement. Had ik liever gehad dat een andere moeder dit had geschreven? Zeker. Ik heb het daarom ook niet gelezen en ik ga het ook nooit lezen. Wel ben ik heel trots dat ze het heeft geschreven.”

In de nieuwste Beau Monde vertellen Heleen en haar dochter meer over het (groot)moederschap, schaamte, naaktshoots, Heleens relatie en ouder worden. Vanaf woensdag 5 januari in de winkels!

Interview: Anne Tonen | Foto’s: Stef Nagel | Styling: Brigitte Kramer | Visagie: Bart Brom

Laatste nieuws