Queen Elizabeth 70 jaar op de troon: dat viert men met een bakwedstrijd

Ter ere van Queen Liz wordt er een weekend vol festiviteiten georganiseerd.

Lees ook

Aanstaande 6 februari is een belangrijke dag. Queen Elizabeth van Engeland is dan namelijk 70 jaar aan de macht. Zij is daarmee de eerste Engelse vorst ooit die zo lang regeert en een Platinum Jubileum heeft bereikt. Hoe men dat in Engeland viert? Met een bakwedstrijd.

Kip, spons en nu pudding

Het bereiden van een bepaald gerecht ter ere van het Britse Koningshuis is niets nieuws. In 1953 was er de ‘Coronation Chicken’ om het begin van Elizabeths heerschap te vieren, in 1861 bakte men geregeld ‘Victoria Sponge’ omdat de koningin dat lekker vond bij de thee. Dit jaar draait het om een pudding. De ‘Platinum Pudding’ welteverstaan, ter ere van het Platinum Jubileum van Elizabeth. Er is een nationale competitie voor gestart.

Buckingham Palace heeft een bloedserieus statement uitgegeven waarin over de pudding wordt gesproken. “Om te vieren dat Hare Majesteit het Platinum Jubileum heeft bereikt, beginnen wij een nationale bakcompetitie om de nieuwe pudding te vinden die aan Hare Majesteit zal zijn toegewijd”, valt te lezen. Iedereen die in Engeland woont en ouder is dan acht jaar, mag een recept insturen. Er zullen vijf finalisten worden gekozen. Zij mogen hun pudding gaan bereiden voor de ogen van een jury. Onder andere de chef uit Buckingham Palace, Mark Flanagan, en de bekende Engelse bakker Dame Mary Berry nemen plaats in die jury.

Samen genieten van een maaltijd

De competitie is een initiatief van de keten Fortnum & Mason en onderdeel van The Big Jubilee Lunch. Laatstgenoemde is een groot evenement waarbij mensen tijdens de viering van het Platinum Jubileum samen kunnen eten. Het winnende recept zal voorafgaand aan het weekend vol evenementen met het grote publiek worden gedeeld. “Lekker eten is de basis van deze feestelijkheden en we hopen dat de winnende Platinum Pudding de showstopper van alle straatfeestjes zal zijn”, aldus de woordvoerder van Fortnum & Mason.

Tips van de expert

Mark Flanagan heeft onlangs een aantal tips voor de perfecte Platinum Pudding gegeven op het Instagramaccount van de Royal Family. Hij beveelt deelnemers onder andere aan om niet te veel verschillende texturen en smaken door elkaar te hanteren, zodat hun pudding geen rommeltje wordt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Royal Family (@theroyalfamily)

De planning voor het feestweekend

Zoals gezegd is 6 februari de dag dat Elizabeth 70 jaar op de troon zit. Toch wordt dat pas tijdens het eerste weekend van juni gevierd. Er is een uitgebreid programma gepland met evenementen waarbij weer veel mensen aanwezig kunnen zijn. Het wordt door de organisatoren als een ‘heropening’ van Engeland gezien na een lange tijd van restricties. Dit is het programma dat tot nu toe bekend gemaakt is:

  • Donderdag 2 juni

Meer dan 1400 soldaten, 200 paarden en 400 muzikanten lopen in een parade om de verjaardag van Elizabeth te vieren. Normaal gesproken viert men dit in Engeland op een zaterdag in juni, maar voor dit jaar is een uitzondering gemaakt. Ook worden door heel Engeland bakens verlicht en zal de koninklijke familie vanaf het Buckingham Palace-balkon naar overvliegende gevechtsvliegtuigen kijken.

  • Vrijdag 3 juni

In de St. Pauls Kathedraal wordt een speciale dienst voor Elizabeths regeerperiode gehouden.

  • Zaterdag 4 juni

Elizabeth en de rest van de koninklijke familie zijn aanwezig bij de Derby op de Epsom Downs racebaan. Ook zal de BBC een live concert in Buckingham Palace organiseren en uitzenden. Volgens het koninklijke huishouden “zal het concert een aantal van ’s werelds grootste artiesten samenbrengen om de mooiste momenten van Queen Elizabeths regeerperiode te vieren.”

  • Zondag 5 juni

The Big Jubilee Lunch zal plaatsvinden: mensen worden uitgenodigd om samen met vrienden en buren te genieten van een uitgebreide maaltijd. Daarnaast zal er een optocht georganiseerd worden, waar meer dan 5000 mensen uit het hele Verenigd Koninkrijk in mee zullen lopen. De optocht zal door de straten rondom Buckingham Palace lopen en zal onder andere kunst, theater, muziek en kostuums tonen. Ook zullen er 200 vlaggen gemaakt door kinderen voorbijkomen, wat de ‘rivier van hoop’ genoemd wordt.

Bron: Town and Country Magazine | Beeld: BrunoPress, Instagrampagina The Royal Family

Laatste nieuws

Zie ook