Aanstaande 6 februari is een belangrijke dag. Queen Elizabeth van Engeland is dan namelijk 70 jaar aan de macht. Zij is daarmee de eerste Engelse vorst ooit die zo lang regeert en een Platinum Jubileum heeft bereikt. Hoe men dat in Engeland viert? Met een bakwedstrijd.
Kip, spons en nu pudding
Het bereiden van een bepaald gerecht ter ere van het Britse Koningshuis is niets nieuws. In 1953 was er de ‘Coronation Chicken’ om het begin van Elizabeths heerschap te vieren, in 1861 bakte men geregeld ‘Victoria Sponge’ omdat de koningin dat lekker vond bij de thee. Dit jaar draait het om een pudding. De ‘Platinum Pudding’ welteverstaan, ter ere van het Platinum Jubileum van Elizabeth. Er is een nationale competitie voor gestart.
Buckingham Palace heeft een bloedserieus statement uitgegeven waarin over de pudding wordt gesproken. “Om te vieren dat Hare Majesteit het Platinum Jubileum heeft bereikt, beginnen wij een nationale bakcompetitie om de nieuwe pudding te vinden die aan Hare Majesteit zal zijn toegewijd”, valt te lezen. Iedereen die in Engeland woont en ouder is dan acht jaar, mag een recept insturen. Er zullen vijf finalisten worden gekozen. Zij mogen hun pudding gaan bereiden voor de ogen van een jury. Onder andere de chef uit Buckingham Palace, Mark Flanagan, en de bekende Engelse bakker Dame Mary Berry nemen plaats in die jury.
Samen genieten van een maaltijd
De competitie is een initiatief van de keten Fortnum & Mason en onderdeel van The Big Jubilee Lunch. Laatstgenoemde is een groot evenement waarbij mensen tijdens de viering van het Platinum Jubileum samen kunnen eten. Het winnende recept zal voorafgaand aan het weekend vol evenementen met het grote publiek worden gedeeld. “Lekker eten is de basis van deze feestelijkheden en we hopen dat de winnende Platinum Pudding de showstopper van alle straatfeestjes zal zijn”, aldus de woordvoerder van Fortnum & Mason.
Tips van de expert
Mark Flanagan heeft onlangs een aantal tips voor de perfecte Platinum Pudding gegeven op het Instagramaccount van de Royal Family. Hij beveelt deelnemers onder andere aan om niet te veel verschillende texturen en smaken door elkaar te hanteren, zodat hun pudding geen rommeltje wordt.
Dit bericht op Instagram bekijken