‘Prins Charles en hertogin Camilla krijgen eenvoudige kroningsceremonie’

Voor de prins hoeft het allemaal niet zo uitgebreid.

Lees ook

Hoewel de Queen voorlopig nog het hoofd van de monarchie is, zal ze in de toekomst worden opgevolgd door haar zoon Charles. Het kan nog lange tijd duren voordat het moment daar is, maar de eerste voorbereidingen worden al getroffen. Zo zou prins Charles zelf hebben gevraagd naar een ‘goedkope’ kroningsceremonie.

Koningin-gemalin

Vorige maand maakte Queen Elizabeth – na jarenlange speculaties – aan de vooravond van haar platina jubileum, bekend dat haar schoondochter Camilla toch koningin-gemalin zal worden wanneer prins Charles de troon bestijgt. Toen Charles in 2005 met Camilla trouwde, liet het paleis nog weten dat zij bij een troonswisseling Princess Consort en geen Queen Consort zou worden. Die keuze werd toen gemaakt omdat Camilla niet bepaald onder groot gejuich als nieuwe royal werd ontvangen. Maar de wind waait nu uit een andere hoek, bevestigde Queen Elizabeth in een geschreven aankondiging. Camilla wordt, ondanks haar wisselende populariteit, toch echt de volgende Queen.

Ceremonie

Nu dat duidelijk is, wordt er al gekeken naar mogelijkheden voor de kroningsceremonie. Prins Charles zou daar al zijn bedenkingen bij hebben, want de prins heeft een eenvoudige ceremonie aangevraagd. Hij wil een goedkopere en minder grote uitreiking dan die van zijn moeder Elizabeth in 1953. De uitreiking moet minder lang duren en daarom ook goedkoper zijn. Er is zelfs al een codenaam voor de uitreiking bedacht: ‘Operation Golden Orb’. “Het wordt sneller, korter, minder duur en meer inclusief dan vorige ceremonies”, zegt een insider. “Er zal meer rekening gehouden worden met andere religies en culturele groepen dan enkel het Christendom.” 

Charles en Camilla
Charles en Camilla. Beeld: Brunopress

Tradities verbroken

Wanneer Queen Elizabeth komt te overlijden, zal de kroning binnen het jaar na haar dood al worden uitgevoerd. Dat is ongebruikelijk binnen het koningshuis, omdat er altijd een rouwperiode van een jaar wordt aangehouden. Echter, dat is niet de enige grote aanpassing in tradities. Toen Elizabeth destijds koningin werd, werd prins Philip niet gekroond. Hij mocht enkel knielen voor Elizabeth en werd benoemd tot prins-gemaal. Camilla krijgt nu een veel hogere status en zal ook gekroond worden. Charles en Camilla zullen ‘naast elkaar’ worden gekroond bij de ceremonie. “Er zijn momenteel geen tekenen dat de Queen in slechte gezondheid verkeert”, vertelt de insider. “Maar de voorbereidingen voor de machtsoverdracht zijn al tot in de puntjes uitgekiend.” 

Bron: HLN | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook