Groen, glitter en Guinness: de beste royal looks van St. Patrick’s Day

De Ierse feestdag is niet compleet zonder een flinke lading donkergroene royal fashion.

Het is St. Patrick’s Day! Tijdens deze feestdag kun je hertogin Kate uittekenen in het donkergroen, vaste outfit-prik wanneer de royals voet in Ierland zetten. Verplichte accessoires: iets met klavertjes en een glas Guinness.

Klavertjes uitdelen

Eén van Kates royal duties is het uitdelen van ‘shamrocks‘ (klaverplantjes) tijdens de Ierse feestdag St. Patrick’s Day. Al sinds 1901 is het traditie dat een vrouwelijk lid van de koninklijke familie de klavers uitdeelt aan de Irish Guards, een regiment van het Britse leger. Jarenlang was het de verantwoordelijkheid van The Queen Mother, tegenwoordig is het dus Kate – die in Noord-Ierland trouwens bekendstaat als Lady Carrickfergus. Het is daarnaast ook traditie dat er iets donkergroens gedragen wordt, dus Duchess Lady Kate heeft speciaal daarvoor een kast vol geschikte manteljurken.

Duchess Kate in een custom-made mantel van Alexander McQueen tijdens de parade van 2019. Beeld: BrunoPress

Zelfs toen ze hoogzwanger was van prins Louis (2018) sloeg Kate het klavertjes strooien niet over.

De Duchess in een mantel van Catherine Walker, 2018. Beeld: BrunoPress

In 2016 was de hertogin van Cambridge plotseling afwezig tijdens de feestdag, naar verluidt omdat ze tijd met haar kinderen wilde doorbrengen. Een begrijpelijk besluit voor een moeder van (toen) twee jonge kids, maar het werd haar niet in dank afgenomen. Sindsdien durft Kate haar snor niet meer te drukken, en afgelopen jaren werd het evenement braaf op digitale wijze gevierd.

Wanneer Kate niet zwanger is, wordt de groene mantel steevast gecombineerd met een glas Guinness.

De hertogin tijdens St. Patrick’s Day in 2017, wederom in Catherine Walker. Beeld: BrunoPress

De gouden klaverbroche en het bosje klavers zijn ook een must: Kate droeg ze al tijdens haar eerste koninklijke St. Patrick’s Day parade in 2012:

De hertogin van Cambridge in 2012, in een manteljurk van Emilia Wickstead. Beeld: BrunoPress

When in Ireland…

Niet alleen tijdens St. Patrick’s Day komen de groene jurken uit de garderobe, het is bij elk koninklijk bezoek aan Noord-Ierland of Ierland inmiddels traditie om in de nationale kleur gekleed te gaan.

Kate Middleton in Dublin, maart 2020. Beeld: BrunoPress

Een van Kates onvergetelijke groene glitterjurken leerden we ook in Dublin kennen:

Kate in Dublin, maart 2020. Beeld: BrunoPress

Ook Meghan Markle was op de hoogte van de ongeschreven Ierse koninklijke dresscode toen ze tijdens haar eerste internationale uitstapje als royal in Dublin. De hertogin verscheen in een groene blouse en rok van Givenchy.

Meghan Markle in Dublin, 2018. Beeld: BrunoPress

Happy St Patrick’s Day!

En, al zin gekregen om vandaag je mooiste groene japonnetje aan te trekken (of een glas Guinness in te schenken)? Wij houden onze ogen vandaag in ieder geval gericht op hertogin Kate en haar groene garderobe. Maakt de klassieke manteljurk zijn terugkeer? Of is de modernisering van Kates kledingkast ook op St. Patrick’s Day terug te zien? Prangende modevragen die we snel hopen te beantwoorden!

Bron: Hello! Magazine, Now to Love | Beeld: BrunoPress

 

Laatste nieuws