Zo zijn Willem-Alexander en Queen Elizabeth familie van elkaar

Ze blijken 'fifth cousins' van elkaar te zijn.

Lees ook

We weten dat veel royals ergens in de stambomen aan elkaar gelinkt worden. Toch hadden we de link tussen Queen Elizabeth en onze eigen koning Willem-Alexander niet zo gauw gelegd. De twee blijken echter verre familie van elkaar te zijn!

Prinses Carolina van Oranje-Nassau

Hoe zit dit precies? Laten we bij het begin beginnen. Daarvoor moeten we terug naar het jaar 1743, toen prinses Carolina van Oranje-Nassau werd geboren. Zij was de dochter van William IV (prins van Oranje) en prinses Anna van Hannover. In 1760 trouwde Carolina met Charles-Christian, prins van Nassau-Weilburg. Ze kregen enorm veel kinderen, waarvan er uiteindelijk ‘slechts’ zeven volwassen werden. Carolina overleed in 1787.

Voorouder van Elizabeth

Prinses Carolina heeft een sleutelrol gespeeld in de koninklijke families die we nu kennen. Maar liefst acht Europese koningen en koninginnen stammen van haar af, wat haar ook wel de titel ‘grootmoeder van Europa’ oplevert. De achterkleinzoon van Carolina, Francis van Teck, trouwde met prinses Mary Adelaide van Cambridge. Zij kregen een dochter, Mary van Teck, die met koning George V getrouwd is. Koning George V was de grootvader van Queen Elizabeth. Er zitten dus behoorlijk wat generaties tussen, maar Elizabeth stamt wel degelijk af van prinses Carolina.

Voorouder van Willem-Alexander

Ook bij koning Willem-Alexander is er een lijn te trekken naar prinses Carolina. De achter-achterkleindochter van Carolina, prinses Emma, trouwde met koning Willem III. Zij kregen samen één dochter: koningin Wilhelmina. Dat is de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander. Ook bij hem zitten er dus behoorlijk wat generaties tussen, maar is er een link te leggen.

Fifth cousins

Wat is nou precies de link tussen Willem-Alexander en Queen Elizabeth? Zij worden ook wel “fifth cousins” van elkaar genoemd, oftewel een neef en nicht die een betbetbetovergrootouder gemeen hebben. Er zit behoorlijk wat stamboom tussen hen in, maar ze zijn wel degelijk verwant. Ze stammen allebei af van Frederick II Eugene, hertog van Württemberg. Fredericks kleindochter trouwde met koning Willem II, van wie Willem-Alexander afstamt. Fredericks zoon trouwde met een dochter van prinses Carolina, van wie zowel Willem-Alexander als Elizabeth afstammen.

Troonopvolger?

Wist je dat de banden zelfs zover reiken dat Willem-Alexander op een verre plek in de lijn van de Britse troonopvolging staat? In 2002 werd hij kort verwijderd uit die lijn omdat hij met een Rooms-Katholieke vrouw trouwde (onze Máxima), maar sinds zijn aanstelling als koning in 2013 is hij weer aan de lijst toegevoegd. Hebben we toch meer gemeen met het Britse koningshuis dan je in eerste instantie zou denken!

Bron: Royal Central | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook