Royal kostschoolschandalen: wat is er aan de hand in Denemarken?

Niet voor het eerst raakt een koninklijke kostschool in opspraak.

Een hoop ophef in Denemarken vorige week rondom de elitaire kostschool van prins Christian. In een documentaire over Herlufsholm kwamen meerdere misstanden aan het licht. Het is niet voor het eerst dat een koninklijke kostschool in opspraak raakt.

Prins Christian & prinses Isabella

Prins Christian, tweede in lijn voor de Deense troon, gaat sinds vorig jaar naar de traditionele kostschool Herlufsholm. Eigenlijk zou zusje prinses Isabella hem daar komend schooljaar naartoe volgen, maar dat plan staat op losse schroeven nu de boarding school behoorlijk slecht in het nieuws is geweest. Vorige week werd een documentaire uitgezonden waarin meerdere misstanden op Herlufsholm aan de kaak werden gesteld. Zo zou er sprake zijn van een pestcultuur, mishandeling en misbruik onder de leerlingen. Het schoolbestuur zou niet hebben ingegrepen.

Grote gevolgen

Zéker geen positief nieuws over de kostschool van de toekomstige kroonprins. Het schoolhoofd werd na de uitzending van de documentaire ontslagen, het slapen op slaapzalen is verleden tijd, en er wordt een grootschalig onderzoek ingesteld naar alle misstanden. Ook een statement van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary over de school van hun zoon kon natuurlijk niet uitblijven.

“Als ouders van een kind dat naar Herlufsholm gaat, zijn we diep geschokt door alle getuigenissen die in de nieuwe documentaire over de school naar boven zijn gekomen”, schreven de twee in een verklaring op social media. “Het is hartverscheurend om te horen dat er systematisch gepest werd, en om te horen over de cultuur van misbruik en geweld waar velen deel van hebben uitgemaakt. Dat is volledig onacceptabel. Als ouders verwachten we dat de school een cultuur schept waar iedereen veilig is en zich deel van de gemeenschap voelt, en we zullen komende tijd de veranderingen die zo duidelijk nodig zijn op de voet volgen.”

Prins Christian voor zijn school. Photo: Keld Navntoft, Kongehuset ©

Prins Christian is zelf niet in verband gebracht met de misstanden. Herlufsholm staat bekend als een traditioneel ingesteld instituut, de enige school in Denemarken die nog schooluniformen heeft. Eerder bezocht ook Christians neef, prins Nikolai, de in opspraak geraakte boarding school. Of prinses Isabella bij haar plannen blijft om in de voetsporen van haar grote broer te volgen, is maar de vraag.

Schandaalscholen

Het is niet voor het eerst in royal history dat een school met koninklijke leerlingen diep door het stof moet. Zo heeft prins Charles nog altijd vreselijke herinneringen aan zijn tijd op Gordonstoun (de Schotse boarding school waar nu ook graaf Claus-Casimir heengaat). Het was er eenzaam, ijskoud – de ramen moesten ook in de winter geopend blijven – en ook daar was de cultuur niet erg hartelijk te noemen. Bij het Canadese Lakefield College, waar prins Andrew naar school ging, kwam een paar jaar geleden seksueel misbruik aan het licht. En het elitaire Eton, dat onder andere door prins William en prins Harry werd bezocht, kreeg in 2020 een flinke smet op zijn naam toen een voormalig personeelslid werd beschuldigd van aanranding en het maken van onzedelijke foto’s. Als royal ouder je kind naar een prestigieus leerpaleis sturen, blijkt dus zo zorgeloos nog niet.

Bron: Nine, Vanitatis, RTL | Beeld: Keld Navntoft, Kongehuset ©

Laatste nieuws