Oud-leerling over nieuwe school Alexia: ‘Vol spoken en hippies’

"Dit lijkt in niets op een normale Britse kostschool."

Reken er maar niet op dat Alexia's nieuwe school streng, suf of chic is, schrijft een oud-leerlinge. Ondanks de vele royal connecties is Atlantic College vooral een school voor vrije geesten met een hang naar wereldvrede.

Zweinstein voor hippies

De vergelijking van de nieuwe school van prinses Alexia, Atlantic College in Wales, met Harry Potter-toverschool Zweinstein is al vaak gemaakt. En terecht, meent oud-leerlinge Louise Callaghan. Niet alleen omdat beide kostscholen hooggelegen, eeuwenoude kastelen zijn, maar ook vanwege hun bewoners. “Het is een soort Zweinstein voor hippies: vol met excentriekelingen die denken dat ze de krachten van het kwaad bestrijden. En er wonen ook spoken. Lady Stradling spookt rond in de geschiedenistoren, voordat ze verschijnt ruik je lavendel en zie je een lilakleurige mist”, schreef Callaghan vorig jaar in een essay voor The Sunday Times over haar ervaringen op de school.

Vegans en vrede

“Dit is geen normale Britse kostschool. Er zijn geen directrices, koude baden of huismeesters. In plaats daarvan zijn er veganisten en huisouders. Het doel, in grote lijnen, is wereldvrede”, schrijft de oud-leerlinge. “Een groot deel van de studenten zit er dankzij een beurs, betaald door weldoeners van over de hele wereld, een ander deel is gewoon bevoorrecht. Atlantic College dwingt je om op te kunnen schieten met mensen die totaal anders zijn dan jij.”

Toch zijn de koninklijke kanten van de school niet te ontkennen. Koning Willem-Alexander, kroonprinses Raiyah van Jordanië en kroonprinses Elisabeth van België gingen er naartoe, nu zijn prinses Alexia en prinses Leonor er leerling. En om nog even door te gaan: de voorzitter van de scholengemeenschap is koningin Noor van Jordanië, en niemand minder dan Queen Elizabeth is beschermvrouwe van Atlantic College. Bovendien is de school opgericht door Kurt Hahn, de hoofdmeester van prins Philip en prins Charles op het Schotse Gordonstoun (waar ook Claus-Casimir nu op zit).

Geen speciale behandeling

Maar al die royals maken het nog geen rijkeluisschool, weet Callaghan als geen ander. De diversiteit is er écht groot. “Het idee is ook min of meer dat mensen van over de hele wereld het wel met elkaar kunnen vinden als je ze samen in een kasteel zet. En dat hebben we wel bewezen, sommigen met wel heel veel passie.” Oeh la. Op Alexia's school móét je ook wel leren samenwerken. Jezelf terugtrekken is geen optie als je allemaal bij elkaar woont, leert en daarnaast nog vrijwilligerswerk moet verrichten, een sport moet kiezen en minimaal twee uur per week aan culturele activiteiten moet besteden. Ook schrijft de oud-leerlinge dat een titel en weelde niets betekenen op het Atlantic College en dat er vooral geen speciale behandelingen zijn: 'een prinses is daar een doodgewoon persoon.'

Bron: Tatler, Vanity Fair | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws