Deense royals delen schoolkeuze na ophef om schandaalkostschool

Exit Herlufsholm!

Het was onlangs flink hommeles binnen de Deense paleismuren. Op de elitaire kostschool waar de jonge prins Christian zich leerling mocht noemen, bleek namelijk behoorlijk wat aan de hand te zijn. Hoewel prinses Mary en prins Frederik al met een statement kwamen, bleef het nog onduidelijk wat de onthullingen betekenden voor de schoolkeuze van hun kroost. 

Schandaalkostschool?

Mocht je het gemist hebben omdat je ergens langs de rivièra flaneerde, of met je tenen in het zand zat: een korte recap. In een documentaire die begin mei uitkwam, werden verschillende misstanden op het prestigieuze instituut Herlufsholm aan de kaak gesteld. Zo zou er sprake zijn van een pestcultuur, mishandeling en misbruik onder de leerlingen. Hier deed het schoolbestuur echter niks tegen.

Het hoofd van de kostschool is inmiddels ontslagen en ook kwamen Mary en Frederik met een statement: “Als ouders van een kind dat naar Herlufsholm gaat, zijn we diep geschokt door alle getuigenissen die in de nieuwe documentaire over de school naar boven zijn gekomen”, schreven zij. Hun bericht sloten ze af met: “Als ouders verwachten we dat de school een cultuur schept waar iedereen veilig is en zich deel van de gemeenschap voelt, en we zullen komende tijd de veranderingen die zo duidelijk nodig zijn op de voet volgen.”

Duidelijke plannen

Er werd in dat bericht echter met geen woord gerept over wat de onthullingen betekenden voor hun kroost. Zou prins Christian nog weer terugkeren naar de kostschool? En zou zusje Isabella wel of niet in de voetsporen van haar grote broer volgen? Eind juni gaf het Deense hof meer duidelijkheid: het was exit Herlufsholm.

Nu deelt het Deense hof in een statement hoe de plannen er voor de koninklijke kinders dan wél uitzien. “Na grondig overwegen gedurende de zomer, is er voor het komende schooljaar een beslissing gemaakt. ZKH Prins Christian begint het nieuwe schooljaar aan het Ordrup Gymnasium in Gentofte, en HKM Prinses Isabella gaat naar de Ingrid Jerspersens Gymnasieskole in Kopenhagen.”

Of de royal kids hier hun hele schoolcarrières af gaan ronden? Who knows. Wellicht is het net als met onze Amalia en het studentencorps een kwestie van ‘voor nu’.

Bron: Daily Mail, Instagram @detdanskekongehus | Beeld: Kongehuset.dk, Franne Voigt

Laatste nieuws