Royal family vanmiddag nog één keer samen bij processie voor Elizabeth

Dit is waar je de processie zelf kunt volgen.

De royal family heeft er een paar zware dagen op zitten. Het verlies van hun moeder, grootmoeder, tante en algeheel hoofd van de familie is hoe dan ook een tragedie. Vanmiddag vindt er opnieuw een belangrijk moment plaats in alle ceremoniële pomp and circumstance rond het overlijden van Queen Elizabeth. Tijdens de processie van Buckingham Palace naar Westminster Hall komen de royals een laatste keer samen in het openbaar voorafgaand aan de uitvaart.

Processie naar Westminster Hall

Gisteren is de kist met het lichaam van Queen Elizabeth overgebracht vanuit Schotland naar Londen. Hier bracht zij de nacht door in de Bow Room van Buckingham Palace. De volgende halte op weg naar haar laatste rustplaats is Westminster Hall. Daar ligt de overleden monarch dan in dichte kist opgebaard, tot haar uitvaart komende maandag.

De processie is ook een belangrijk moment voor de koninklijke familie. Het is namelijk de laatste keer dat zij met z’n allen samenkomen voorafgaand aan de uitvaart maandag. Op weg naar Westminster Hall heeft Elizabeth zo haar naaste familie dichtbij zich.

Wie zijn erbij?

Vanmiddag om 14.22 uur stipt Britse tijd (15.22 uur in ons kikkerlandje) begint de processie. Haar lichaam wordt dan op een affuit (een soort rijtuig voor een kanon) vanaf Buckingham vervoerd over iets meer dan een half uur. Om 15.00 (of 16.00 uur alhier) komt de kist dan aan bij Westminster Hall.

De kist wordt op de voet gevolgd door koning Charles én Elizabeths kleinzonen, William en Harry. De rest van de familie is er ook bij, maar het verschilt waar in de processie zij zich precies bevinden. Prins Andrew, prinses Anne, prins Edward, Peter Phillips, Sir Tim Laurence, de Duke of Gloucester en de Earl of Snowdon lopen ook mee in de processie.

In dit rijtje ontbreken natuurlijk een paar belangrijke namen. Camilla, de Queen Consort, Kate, de Princess of Wales, en Meghan, de Duchess of Sussex reizen per auto naar Westminster Hall.

Ceremoniële schoten

De processie is overigens een sombere, maar zeker geen stille aangelegenheid. Vanuit het nabijgelegen Hyde Park klinken elke minuut saluutschoten vanaf het moment dat de processie vertrekt, tot het moment dat zij aankomen bij Westminster Hall.

Zelf volgen?

Voor mensen ter plaatste zijn er op verschillende plekken langs de route vakken ingericht om wijlen Queen Liz een laatste maal uit te zwaaien. Mocht je zelf niet in de buurt van Londen zijn: op verschillende plaatsen op het internet zal de processie live te volgen zijn. Onder meer HLN en VTM hebben al laten weten met een livestream te komen. Britse zenders Sky News en BBC zullen de processie live uitzenden via bijvoorbeeld YouTube. Ook van de NOS verwachten we een livestream, alhoewel de nieuwsdienst hier zelf nog niets over heeft gezegd.

Bron: BBC | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..