Waarom Britse regering sorry zegt tegen Deense kroonprinses Mary

Een pijnlijke fout...

Lees ook

De staatsbegrafenis van Queen Elizabeth trok een hoop bezoekers, en Westminster Abbey zat vol met royals. Van de Oranjes tot prins Albert en prinses Charlene van Monaco en zelfs de Deense royals. Bij dat gezelschap ontbrak alleen één persoon…

Deense royals

Om de Deense royals is er de afgelopen week een hoop te doen. Zo werden ze eerst verward met de Oranjes door BBC, nadat ze de kerk betraden. Daarna zagen we dat ze net als de Oranjes helemaal vooraan werden gezet – mede omdat koningin Margrethe en Queen Elizabeth verre familie van elkaar waren. En gisteren werd bekend gemaakt dat koningin Margrethe voor de tweede keer corona heeft.

Kroonprinses Mary

Koningin Margrethe ging samen met kroonprins Frederik naar de begrafenis. Eerder werd er aangekondigd dat ook kroonprinses Mary zou meegaan, maar die leek te schitteren in afwezigheid. En dat had een logische reden.

Uitnodiging ingetrokken

De kroonprinses was namelijk ‘onuitgenodigd’ op de begrafenis nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken zich realiseerde dat ze Mary ten onrechte hadden uitgenodigd. Ai!

Kort voordat de begrafenis plaatsvond, zei een Deense koninklijke woordvoerder: “Er is een betreurenswaardige fout geslopen in de uitnodiging van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.” Hierdoor waren alleen koningin Margrethe en kroonprins Frederik aanwezig bij de staatsbegrafenis, en ging Mary last minute niet mee naar Londen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook gereageerd: “Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft via de Deense ambassade hun oprechte excuses aan het Deense koningshuis aangeboden.”

Fout met de uitnodigingen

Waarschijnlijk is de fout ontstaan doordat koningin Margrethe ervoor had gekozen de kroonprins als haar gast mee te nemen. Vervolgens werd er ten onrechte nog een uitnodiging naar de kroonprins gestuurd, waarin stond dat hij ook een +1 kon meenemen. De 2000 stoelen in Westminster Abbey zaten echter al volgeboekt. Als we de ‘royal corner’ bekijken, was daar ook geen stoeltje meer vrij.

Bron: Royal Central | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook