Yolanda Hadid over modellenwereld: ‘Een fraai voorkomen is niet genoeg’

Ook deelt het HNTM-jurylid wat ze haar eigen dochters, Bella en Gigi, leerde om succesvol te worden.

Yolanda Hadid is niet alleen moeder van topmodellen Gigi en Bella, sinds dit jaar is ze ook jurylid van Holland’s Next Top Model. Met meer dan veertig jaar ervaring in de modellenwereld weet Yolanda dan ook als geen ander waar ze over praat.

Fijne energie

Sinds dit seizoen is Yolanda bevlogen jurylid van Holland’s Next Top Model. En daar heeft ze zo haar eigen aanpak voor! “Ik ben rechtdoorzee, maar ben niet naar Nederland gekomen om mensen af te branden. Ik zit al veertig jaar in het vak – oei, nu geef ik mijn leeftijd weg, haha – en besef heel goed met hoeveel meningen, oordelen en vooroordelen jonge modellen te maken krijgen”, vertelt ze in de nieuwste Beau Monde. “Ik wil de kandidaten graag dingen leren, maar wel op een positieve manier, met een fijne energie.”

Hard werken

Wat in de ogen van Yolanda een goed model is? “Iemand die me een bepaald gevoel geeft, me in mijn hart raakt”, legt ze uit. “Een fraai voorkomen is niet genoeg, er zijn miljoenen mooie vrouwen op de wereld. Een goed model laat iets van zichzelf zien: kwetsbaarheid, intelligentie, een sprankeling. Daarnaast: ik heb mijn dochters altijd voorgehouden dat hard werken gewaardeerd wordt. Wees als eerste op de set en ga als laatste weg. En wees beleefd tegen iedereen die je ziet. De fotograaf, maar ook de mensen van het licht, de catering en de schoonmaak. Respecteer hen, laat zien dat je ze gezien hebt.” Een gouden tip, als we zien waar Gigi en Bella Hadid nu staan!

Yolanda heeft haar dochter trouwens nog iets meegegeven…een tassentic! “Ik heb een gigantische tassencollectie. Mijn meiden ook, dus die hoeven het niet van mijn erfenis te hebben”, lacht ze. “Mijn vintage exemplaren van Hermès en Chanel zijn favoriet. Sommige zijn dertig jaar oud en nog steeds up to date.”

130 miljoen volgers

“De modewereld is erg veranderd. Dertig jaar geleden werden wij, de modellen, gezien als kledinghangers. De opdrachtgevers en het publiek wilden niets weten over ons karakter, onze intelligentie, onze voorkeuren.” Tegenwoordig is dat wel anders. “Nu hebben modellen een stem, met dank aan social media. En daar kun je iets mee doen. Iets goeds”, vindt het HNTM-jurylid. “Ik zeg altijd tegen Gigi en Bella dat we samen 130 miljoen volgers hebben en die heeft God ons niet voor niets gegeven. Dus plaatsen we niet alleen maar mooie plaatjes, maar ook inzichten en levenslessen. Zo heb ik het vaak over gezondheid, opvoeden en wellness. Mijn nummer één opvoed- tip? Lead by example. Zij kijken hoe jij je gedraagt, dus gedraag je goed.” Wijze woorden!

Meer lezen? In de nieuwste Beau Monde deelt Yolanda Hadid al haar fashion favorites. Nu in de winkel! 

Tekst: Sandra ten Brink | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws