Is een hofdame iets uit vervlogen tijden? Welnee! Laat het maar aan de royals over om een eeuwenoude traditie in stand te houden. Queen Elizabeth had ten tijde van haar overlijden nog een handjevol hofdames en ook onze koningin Máxima heeft zo'n team edele dames klaarstaan. Maar hoe zit het eigenlijk met prinses Kate?
Queen Elizabeth & Queen Camilla
Wijlen Queen Elizabeth komt uit een tijdperk waarin het hebben van hofdames de normaalste zaak van de wereld was. Als royal lady dan, tenminste. Op het moment van haar overlijden vorige maand had de Queen nog vijf hofdames: Lady Susan Hussey, Dame Mary Morrison, Lady Elizabeth Leeming, Susan Rhodes en Dame Annabel Whitehead. Een paar maanden eerder had Queen Elizabeth er nog zeven, maar droevig genoeg overleden twee hofdames, de 101-jarige hertogin van Grafton en de 90-jarige Lady Farnham, allebei in december 2021. Een flinke klap voor de vorstin.
Naar verluidt heeft koningin-gemalin Camilla besloten om de royal traditie niet voort te zetten. "Je gaat je toch afvragen of vrouwen, in het bijzonder koningin Camilla, ladies-in-waiting zullen aanhouden zoals de Queen dat deed. Camilla heeft nooit, zelfs niet als hertogin van Cornwall, een officiële hofdame gehad", meent koningshuishistorica Marlene Koenig (via Express). Voor Kate zit dat anders. Zij zou wél een hofdame hebben gehad als hertogin van Cambridge, zij het met een moderne twist.
Persoonlijk assistent
Toen ze zich bij de royal family voegde, werd eerst niet verwacht dat voormalig burgermeisje Kate aan zoiets als een hofdame zou beginnen. "Dat heeft ze niet nodig. Ze heeft gezegd dat ze geen lady-in-waiting wilde", vertelde een bron destijds aan Daily Mail. "Maar dat kan natuurlijk nog veranderen."
Dat bleek te kloppen, want in 2012, een jaar na haar huwelijk met prins William, nam Kate toch een hofdame in de arm: Rebecca Deacon. Hoewel Rebecca vaak lady-in-waiting werd genoemd, kwam haar functie eigenlijk meer overeen met die van persoonlijk assistent. Net als een hofdame vergezelde ze Kate tijdens haar dagelijkse bezigheden en zorgde ze ervoor dat elk royal bezoek op rolletjes verliep.
Het grote verschil? Rebecca stond hoogstwaarschijnlijk niet zoals een traditionele hofdame al bij het opstaan klaar naast het bed van Kate – het zal toch echt meer een 9-tot-5 baantje geweest zijn. De hofdames van de Queen kwamen bovendien altijd uit de Britse adel of hogere kringen van de society en fungeerden ook als vriendin en vertrouwelingen van de vorstin, terwijl prinses Kate naar verluidt gewoon een vacature uit had staan en een werknemer, geen BFF, zocht. Kwaliteiten meer laten tellen dan een adellijke titel alleen, een moderne stap voor de monarchie!
Catherine Quinn
In 2017 stapte Rebecca Deacon op als hedendaagse hofdame/persoonlijk assistent. Zij werd vervangen door een naamgenoot van Kate: Catherine Quinn. Na twee jaar in Kensington Palace stopte ook deze 'hofdame' ermee.
Na Catherine kreeg Hannah Cockburn-Logie de felbegeerde baan. Ook anno 2022 is zij nog degene die de agenda van de prinses van Wales bijhoudt, al haar bezoekjes en ontmoetingen plant en haar tijdens die reisjes vergezelt. Dus ja, Kate heeft nog altijd een trouwe metgezel die zorgt voor een gestroomlijnd royal bestaan. Maar een traditionele hofdame, een adellijke Lady die van vroeg tot laat klaarstaat als gezelschap is gewenst? Daar lijkt de nieuwe generatie Windsors niet meer aan te doen.
Bron: Hello! Magazine, Closer | Beeld: BrunoPress
- The Princess of Wales during a visit to PIPS Suicide Prevention (PIPS Charity) in Belfast which works across communities in the city and throughout Northern Ireland to provide crisis support for those at risk of suicide and self-harm, as part of the royal visit to Northern Ireland. Picture date: Thursday October 6, 2022.