Deze traditie neemt Camilla waarschijnlijk niet van Queen Elizabeth over

Daarmee wordt de traditie verbroken.

Sinds het overlijden van Queen Elizabeth zit Camilla ineens op de troon naast Charles. Ze is Queen Consort en heeft er een behoorlijke hoeveelheid taken bij gekregen. Toch is er één specifieke taak die ze hoogstwaarschijnlijk niet van haar schoonmoeder over zal nemen.

Goede band

Queen Elizabeth had altijd een groep vrouwen die ook wel ‘ladies-in-waiting’ werden genoemd. Ze hielpen haar bij allerlei dagelijkse taken, van het ordenen van haar afspraken tot het uitkiezen van haar outfits. De vrouwen waren meer dan alleen personeelsleden: de Queen bouwde echt een goede band met hen op. Na Elizabeths overlijden zagen we dan ook een aantal van de meest recente ‘ladies-in-waiting’ in diepe rouw tijdens de uitvaart.

Niet overnemen

Toch lijkt het erop dat Camilla die taak niet van Elizabeth zal overnemen nu ze Queen Consort is. Onder andere royal historica Marlene Koenig heeft zich daarover gebogen. In een interview met Express speculeerde ze dat ‘sommige posities niet langer gevuld zullen zijn’. “Je gaat je toch afvragen of vrouwen, in het bijzonder koningin Camilla, ladies-in-waiting zullen gebruiken zoals de Queen dat deed. Camilla heeft nooit, zelfs niet als hertogin van Cornwall, een officiële lady-in-waiting gehad.”

Einde van een traditie

Tijdens haar vele jaren bij de royal family heeft Camilla één former secretary gehad, Angela MacManus. Zij vervulde als het ware de rol van lady-in-waiting voor Camilla, maar werd nooit zo genoemd. Nu de monarchie zich aanpast aan de normen van de moderne samenleving, lijkt het er steeds meer op dat senior royals zoals Camilla bepaalde tradities achter zich willen laten. Ook Queen Elizabeth deed dat soms echter al. Zo heeft ze nooit een vervanger gezocht voor haar hoveling Fortune FitzRoy nadat die overleed. Ook zal de vaste styliste van de Queen, Angela Kelly, uit haar functie treden nu de Queen is overleden. Volgens Koenig gaan we naar een tijd toe waarin veel koninklijke vrouwen ‘iemand hebben die hen assisteert’ in plaats van ‘iemand die op hen wacht’.

Bron: Honey Nine, Express | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws